Johan Herbert ska göra världscupdebut. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Världscupdebutanten Johan Herbert: ”Ett stolt ögonblick”

Uppdaterad
Publicerad

För knappt två veckor sedan vann Johan Herbert en tävling i Östersund, före givne landslagsåkaren Jens Burman.
Lite senare kom belöningen: Hans första världscuputtagning.
– Såklart ett stolt ögonblick, säger han inför debuten.

Den 21-årige stockholmaren Johan Herbert debuterar i världscupen i Lahtis. Grunden till uttagningen lades i Östersund för knappt två veckor sedan, då han efter att på fredagen blivit sjua i den klassiska tremilen på söndagen vann 15 km-loppet i fri stil, före bland annat Jens Burman och Karl-Johan Westberg.

– Jag var lite osäker innan de ringde, huruvida jag skulle få åka eller inte. Men jag hade hoppet uppe i och med att jag gjorde två bra lopp uppe i Östersund. Jag vart väldigt glad, och det är såklart ett stolt ögonblick att alltid kunna säga att man har varit på en världscup. Men jag hoppas såklart att det inte blir den enda, säger han med ett skratt.

”Väldigt överraskande”

Innan segern i Östersund var Herberts kanske största merit en andraplats i junior-SM:S 15 km-lopp 2017, då han bland annat besegrade William Poromaa. Och segern i Östersund var inget han hade förväntat sig.

– Det var väldigt överraskande, får man säga. Jag var inte riktigt beredd på att det skulle gå så bra. Jag visste från fredagens lopp att formen var bra, jag var ju inte långt efter. Och jag har varit bättre i skejt de senaste åren och kände att det nog kunde gå bra. Jag hade som mål att åka tillräckligt bra för att komma med i den nationella gruppen till världscupen i Falun nästa helg, då det finns fler platser, säger han, och lägger till:

– Sen gick det ju väldigt bra.

Så världscupdebuten kommer lite tidigare än du hade förväntat dig?

– Ja, precis! Men det tackar man bara för.

”Vill åka VM”

Motståndet nu blir något helt annat än han är van vid, vilket gör det svårt för honom att nämna några resultatmässiga mål.

– Det är lite svårt att säga, jag vet inte vad jag ska ha för förväntningar på mig själv. Så vi får starta utan att ha några förväntningar, och hoppas att jag gör det tillräckligt bra för att få fler chanser och sen göra det bättre och bättre för varje gång, säger han.

Vad har du för mål med skidkarriären?

– Jag vill bli så bra som möjligt. Sen vet man inte hur bra det är, men jag jobbar i alla fall så hårt jag kan för att bli så bra som möjligt. Men det är klart att jag vill åka VM och OS framöver, och förhoppningsvis kunna göra det bra också. Men att hoppas på det än så länge är kanske lite tidigt att börja planera för.

Men det är ju ett VM om en dryg månad, och nu är du med i världscupen. Du har inte börjat tänka på det redan nu?

– Det är inte så att jag går och spanar på det, men vi får se... Om det går bra i helgen så börjar de kanske kolla lite efter hur det går framöver.

KLIPP: Poromaas ilska: ”De är jävla töntar” (9 januari 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Poromaas ilska: "De är jävla töntar"

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer