Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vasaloppet ändrar åldersgränsen för att få köra loppet – hör Alvar Myhlbacks reaktion på beskedet. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Vasaloppet ändrar reglerna efter 17-åringens sensation i våras

Uppdaterad
Publicerad

I våras slutade 17-årige Alvar Myhlback åtta i Vasaloppet efter att ha fått dispens för sina unga ålder. Nu ändrar klassikern i reglerna och tillåter alla 17-åringar att åka de 90 kilometerna mellan Sälen och Mora.

– Jag kan inte minnas någon annan enskild åkare som påverkat till en regeländring på det här sättet. Det finns säkert någon annan för längesedan, men ingen jag minns, säger Vasaloppet sportchef Tommy Höglund till Expressen om Myhlback. 

Vasaloppet har haft 19 år som gräns (det året man fyller) för att åka huvudklassen i loppet men sänker nu med två år till 17 efter Myhlbacks sensationella insats den första söndagen mars.

– Vi följer de rekommendationer som Skidförbundet kommit med, vilket innebär att 17-åringar från och med nu kan åka obegränsad tävlingsdistans, inklusive Vasaloppet, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund i ett pressutskick.

Hundra minderåriga åkte Öppet Spår

 Till vintern väntar det historiska hundrade Vasaloppet, som nu kan få ett tillskott av 17- och 18-åringar.

– I vintras hade vi kanske 100 deltagare som var 17–18 år i Öppet Spår. Så de som är i den åldern nu kan, förutsatt att de får tag på en startplats, byta upp sig till Vasaloppet om de vill, säger Höglund.

Vasaloppet 3 mars 2024 över 90 km är fulltecknat med 15 800 personer anmälda.

KLIPP: Myhlback hyllades efter succén i Vasaloppet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alvar Myhlback om sin sensationella prestation i Vasaloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.