Foto: TT Nyhetsbyrån

Vasaloppet varslar 30 procent av personalen

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin och snöbristen har slagit hårt mot Vasaloppet.
Nu tvingas man varsla 30 procent av personalen.
– Det är en märklig dag för oss, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson till SVT Sport.

Årets Vasalopp hann med nöd och näppe genomföras innan pandemin satte stopp för alla stora evenemang i Sverige. Trots det kom i dag beskedet att Vasaloppet varslar 30 procent av sin personal.

– Det är en märklig dag för oss. Det är tolv befattningar som vi går ut och lägger varsel på i dag, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson till SVT Sport.

Anledningen till varslet är snöbristen som inneburit kostsamma utmaningar för organisationen samt coronapandemin och dess restriktioner.

– Vi har haft ett väldigt tufft Vasaloppsår med väldigt utmanande vinterveckor där vi kämpade med snöläget. Sedan slog det om till pandemin som är det centrala i det här. Vi fick förändra sommarerbjudandet och ställa om till en hemmavasa i stället för att få dit folk till arenan. Det är den grundläggande delen i att vi behöver göra ett besparingsprogram, säger Johan Eriksson till SVT Sport.

”Kommer att komma med ett erbjudande”

Eriksson medger också att konkurrensen från motionslopp har påverkat Vasaloppet. Det är dock pandemin som är den största anledningen till varslet.

– Pandemin är ju något som vi inte haft höjd för så det är klart att den är den stora grunden i det här, säger han.

Arbetet med Vasaloppet vintern som kommer är full gång. Eriksson vet inte hur loppen kommer att genomföras men har goda förhoppningar om att de kommer att bli av.

– Vi vill inget annat än att ta ansvar och sätta säkerheten först men vi ser också att vår roll för folkhälsan om möjligt är ännu viktigare nu utifrån att det blir mycket stillasittande i spåren av pandemin.

– Vi vill skapa trygga arrangemang och vi är helt övertygade om att vi kommer att komma med ett erbjudande till vintern. Sedan håller vi på och jobbar på hur det kommer att se ut. Det är för tidigt att gå ut med nu.

ARKIV: Sensationen: Björgen gör comeback i Vasaloppet (26 maj 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björgen gör comeback i Vasaloppet Foto: NRK/BILDBYRÅN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer