Heidi Weng har stora problem med sviterna av en hjärnskning från i mars förra året. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Weng sliter med ständig huvudvärk: ”Behöver pauser för att orka med”

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan fallet på isen och hjärnskakningen förra vintern har Heidi Weng ständig huvudvärk och sliter med att få träning och vardag att gå ihop.

– Jag blir helt utslagen, säger 31-åringen.

Sviterna av fallet i slutet av mars 2022 sitter i och har skapat en helt ny vardag för Weng som försöker att anpassa sig till den nya situationen.

– Huvudvärken är konstant och jag behöver mycket mer pauser för att orka med och behöver vara själv i perioder, vilket är tufft, säger Weng till NRK.

Hon ger ett par exempel: Efter att ha varit gäst vid landslagskollegan Martin Löwström Nyengets bröllop blev det en backlash.

– Det är jobbigt att gå på en sådan tillställning även i vanliga fall, men nu blev jag helt utslagen vilket var tråkigt och tar på psyket, säger Weng.

”Bilkörning är faktiskt det allra värsta”

Hon mår som allra sämst av att köra bil.

– Bilkörning är faktiskt det allra värsta. Då kan det hända att jag måste lägga mig ner och vila efteråt, säger Weng som håller igång träningen trots den svåra situationen.

– Jag är ingen specialist och ska inte räkna upp vad det är för saker som jag ska träna upp men det är systemet i hjärnan som jag ska få ordning på och jag gör de övningar jag fått med mig, säger Weng som också haft problem med yrselrelaterade kristallsjukan.

Trots de stora svårigheterna lyckades Weng den gångna säsongen ta två individuella andraplatser i världscupen och tog en plats i den norska VM-truppen. Men hon tvingades lämnade Planica innan mästerskapet drog igång eftersom träningsbakgrunden var för dålig.

Efter en liten paus i april har Weng tränat på bra i maj och vann terrängloppet Fornebulöpet med att springa milen på 34.55 för tio dagar sedan.

– Jag tror aldrig att jag varit så stolt över mig själv som den dagen, säger Weng med ett leende.

KLIPP: Linn Svahn om hur Sverige ska besegra norskorna i vinter (13 maj 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svahn och Sverige ska utmana norskorna om totala världscupen. Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.