William Poromaa på pallen i Lahtis

Uppdaterad
Publicerad

William Poromaa, 21, har gjort sitt livs lopp.

I finländska Lahtis slog svensken till med en tredjeplats efter en sekundrysare.

Iivo Niskanen vann före Johannes Kläbo.

– Magiskt. Vilken jävla känsla, säger han.

Finland, Norge och Sverige.

Så lyder pallen på herrarnas 15 kilometer klassiska lopp i Lahtis.

Åt hemmafavoriten Iivo Niskanen gick det ingenting att göra åt. Finländaren avgjorde loppet sista fem kilometerna när han drog ifrån konkurrenterna.

Men där bakom stod William Poromaa för sitt livs lopp. Svensken låg i topp på de flesta tidtagningarna och höll jämnt tempo hela vägen.

I slutändan blev det en sekundstrid mot Johannes Kläbo.

Hyllas av Kläbo

Med 1.3 kilometer kvar till mål var 21-åringen från Malmberget nästan två sekunder före. Men sprintspecialisten från Norge avslutade starkt och var fyra tiodelar före i mål.

– Magiskt. Vilken jävla känsla. Jag har känt hela tiden nu att det gått  spikrakt uppåt. Det har varit en jäkla säsong. Det började tungt och sen har det gått uppåt och uppåt. Jag har känt att det varit nära, jag har tänkt tålamod. Att vara på höjd och komma ner passar mig bra. Så grymt bra form och sugen mentalt att tävla. Det visar sig direkt, säger 21-åringen till SVT Sport.

– Folk börjar bli lite småless efter OS, så nu ska jag vara där och hugga på mer.

Efteråt hyllades han av dagens tvåa.

– Jag unnar William att vara på pallen i dag. Det är väldigt välförtjänt. Jag är stort fan av William. Han är fortfarande ung och lovande. Jag tror Sverige har fått en ny favorit, säger Johannes Kläbo.

Jonas Eriksson blev 17:e i loppet och tog världscuppoäng för första gången.

Calle Halfvarsson slutade på 21:a plats. Efteråt var han mest glad för Poromaas skull.

– Han är stark, Wille. En talang. Att träna bra och få till det på slutet, det är kul att han får kliva upp på pallen. Det är roligt. Wille har dragit ifrån, nu är det för oss andra att haka på, säger Calle Halfvarsson.

KLIPP: Poromaa efter pallplatsen: ”Har känt att det varit nära”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.