Göteborgsvarvet ställdes in 2020. Foto: TT

Göteborgsvarvet 2021 flyttas till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgsvarvet blir av 2021, men flyttas till hösten och krockar därmed med Stockholm Halvmaraton.

Huvudskälet är att fler ska hinna vaccinera sig.

– Det kommer att vara mycket större möjlighet att arrangera ett fullskaligt lopp, säger Göteborgsvarvets vd Martin Bergman.

Halvmaran flyttas från den 22 maj till den 11 september, och bildar tillsammans med Göteborgsvarvet Marathon (19 september) en riktig löparvecka i Göteborg.

Genom att skjuta på Göteborgsvarvet till hösten hoppas man att de flesta som vill springa ska ha hunnit vaccinera sig mot covid-19. Då slipper man eventuellt en nedskalad version av loppet, med färre deltagare.

– Vi ser att det till hösten kommer att vara mycket större möjlighet att arrangera ett fullskaligt lopp. Framåt sommaren har de flesta vaccinerats. Vi vill göra ett så smittsäkert och så bra jobb som möjligt. Därför gör vi den här förändringen, säger Martin Bergman, förbundschef för Göteborgs friidrottsförbund och vd för Göteborgsvarvet, på en presskonferens.

Inväntar inte lättnader

Med tanke på fortsatta osäkerheter kring coronapandemin vågar Bergman inte spekulera i hur många deltagare det kan bli. Men att få till ett ordentligt startfält är ett av skälen till att man inte inväntar eventuella lättnader för den här typen av arrangemang.

Idrottsminister Amanda Lind (MP) sade häromdagen att det kan komma nya rekommendationer redan i mitten av januari. Regeringen förbereder också en ny pandemilag, som beräknas träda i kraft i mars, och som också kan påverka idrotten.

– Men sedan ska det trattas ner till alla myndigheter och tillståndsgivare som vi måste luta oss mot. Vi tror inte att det är möjligt att få till alla tillstånd och all planeringen om vi väntar till mars. Det är den ena anledningen. Den andra är att vi vill bygga ett smittsäkert lopp, säger Bergman.

”Inte optimalt”

Ett problem med flytten är att det redan arrangeras ett stort halvmaraton i Sverige på det nya datumet. Den 11 september hålls även Stockholms halvmara.

”Det är förstås inte optimalt att Sveriges två största halvmaratonlopp arrangeras samma dag men vi har haft en god dialog med Göteborgsvarvet och kommer att samverka för att lösa det på bästa möjliga sätt för löparna. Det viktigaste är att vi får komma igång och arrangera evenemang igen”, säger David Fridell, marknadschef för Marathongruppen, som arrangerar Stockholm Halvmarathon, i ett pressmeddelande.

KLIPP: Så ska Göteborgsvarvet rädda ekonomin efter pandemin (24 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.