Foto: SVT/Bildbyrån

Blinde löparen: ”Jag ser ju inga hinder”

Uppdaterad
Publicerad

Tough Viking anses vara Nordens tuffaste hinderbanelopp. För Patrik Olsson är utmaningen än större. Han ska klara det utan att se nånting.

Patrik Olsson förlorade synen för sju år sedan pga sin diabetessjukdom. Nu vill han genomföra loppet för att uppmärksamma typ 1-diabetes och få in pengar till en studie så att fler kan få hjälp.

Eld och höga väggar

Loppet imorgon är 8 kilometer med cirka 20 olika hinder. Löparna ska bla ta sig förbi eld, lerpölar, höga väggar och ett amerikanskt fotbollslag. Patrik och hans ledsagare Fredrik har tränat på en militär hinderbana

– Jag ser ju inga hinder, säger Patrik och ler i Gomorron Sverige-soffan. Men Fredrik och jag håller ihop med ett nyckelband i handen. Han styr mig och förklarar hur vi ska ta oss över hindren.

– Många hinder är svåra. T ex att klättra med armarna och inte se var man ska greppa nästa gång.

Bli historisk

Patrik är laddad och tror loppet kommer gå bra. Han vill bli historisk, den första som tar sig i mål utan syn.

– Jag är rätt man att ha blivit blind. Jag ser positivt på livet och ska visa att inget är omöjligt. Vissa saker tar bara längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.