Per Andersson är djupt berörd över Sundbys dopningsbeskedet Foto: Bildbyrån

Därför fälls Sundby för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Orsaken bakom Martin Johnsrud Sundbys dopningsdom är det norska läkarteamets missuppfattning av Wadas dopningsregler – som med en ansökan om dispens hade undvikts. SVT Sport reder ut härvan, tillsammans med en påtaglig berörd svensk landslagsläkare Per Andersson: ”Det är inte gjort medvetet för att nå en prestationsförbättring”, säger han.

Förr var alla typer av astmamediciner belagda med ett gränsvärde – en nivå som intagaren inte fick överskrida.

I dag är många fria att användas hur som helst. En astmamedicin som dock inte är det är Ventoline. Det är den som Martin Johnsrud Sundby har blivit fälld för att ha använt en för hög koncentration av.

Det gränsvärde som antidopningsbyrån Wada har för Ventoline är 1600 per mikrogram/dygn. En vanlig inhalator har en dosering som ligger på antingen 100 eller 200 mikrogram per inhalering – och kan därför användas 8 respektive 16 gånger per dygn.

Sundby, tillsammans med det norska läkarteamet, har använt en ny typ av inhalator med dosering på 5000 mikrogram. Det är en variant som skulle passa Sundby bra för att hjälpa förångningsprocessen och minska slemproppar och andra slaskprodukter som frekvent användning av astmamedicinering ger, menar svenska landslagsläkaren Pär Andersson.

Räknade på fel enhet

Sundbys inhalator har en upptagning på tio procent, vilket betyder att han har kunnat använda den tre gånger om dagen, alltså 3 x 5000 mikrogram ger 1500 mikrograms upptagning, alltså under restriktionen 1600/dygn.

Problemet som norska läkarteamet inte förstod var att Wada restriktion är räknad på dosering – och inte inhalering. Varje dosering, laddning, får inte vara högre än 1600 mikrogram. Sundbys dosering var över tre gånger så stor, och gav ett blodvärde av ämnet salbutamol på 1 340 milliliter nanogram i Davos, samt 1360 nanogram per milliliter i Toblach.

Det högsta tillåtna värdet är 1 200 nanogram per milliliter.

– Man blir berörd av det här. Det är tragik bakom det som har inträffat och otrolig olycka för de inblandade. Man känner en sorg för vad som har hänt. Jag känner väldigt starkt för att det inte är gjort medvetet för att nå en prestationsförbättring, säger Andersson.

”En stor idrottare”

Det norska skidförbundet missförstånd har blivit kostsamt för Sundby. Och det hade med en enkel ansökan om dispens kunnat förhindras. En dispens, TUE, för inhaleringsmetoden och ett högre gränsvärde – så hade Sundby fortfarande varit Tour de Ski-mästare 2014/15.

– Jag hoppas att Martin kommer tillbaka och visar vilken fantastisk skidåkare han är. Det är en stor idrottsman i mina ögon, säger Andersson.

Ventoline är en medicin som ska lindra astma före eller under anfallet. Det används av astmatiker och förebygger/dämpar anfallet genom att det aktiva ämnen salbutamol stimulerar musklerna och vidgar luftrören.

Det högsta tillåtna värdet av salbutamol är 1 200 nanogram per milliliter.
Sundbys värden var 1 340 nanogram per milliliter Davos, samt 1 360 nanogram per milliliter i Toblach.

Källa: ventoline.se/Fis

Fakta: Martin Johnsrud Sundby

Ålder: 31 år, född 26 september 1984.
Största meriter: OS: 1 silver, 1 brons. VM: 1 guld, 1 silver, 1 brons. Tre totalsegrar i världscupen och 23 individuella segrar.

1. Martin Johnsrud Sundby, Norge
2. Petter Northug, Norge
3. Evgeniy Belov, Ryssland
4. Calle Halfvarsson, Sverige
5. Dario Cologna, Schwiez
6. Roland Clara, Italien
7. Niklas Dyrhaug, Norge
8. Alexej Poltaranin, Kazakstan
9. Chris Andre Jespersen, Norge
10. Maxim Vylegzhanin, Ryssland
11. Daniel Richardsson, Sverige
12. Marcus Hellner, Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.