Nytt spelsystem retar svensk idrott: ”Som att öppna en dörr till organiserad kriminalitet”

Uppdaterad
Publicerad

Nu vid årsskiftet träder den nya spellagen i kraft, tillsammans med ett nytt licenssystem för de som vill bedriva spel i Sverige. Men både Riksidrottsförbundet och Fotbollförbundet är redan missnöjda.

– Vi på fotbollen kan inte tolerera att Lotteriinspektionen har prioriterat bort sitt uppdrag, att motverka all form av matchfixning, säger Håkan Sjöstrand som är generalsekreterare på Fotbollförbundet.

Kritikerna anser att den nya spellagen och licensreglerna är för vagt skrivna kring vad inom spelvärlden som kan anses ”stötande” eller ”olämpligt” ur en allmän synvinkel, och vill i stället se raka förbud mot spel på vissa företeelser som gula kort, setförluster eller rundor på par, samt spel på lägre divisioner.

– Jag har aldrig träffat en människa som är vid sina sinnens fulla bruk, som säger att det är smart att spela på röda kort. Det här är ungefär som att bjuda upp djävulen till tango, säger Riksidrottförbundets ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Matchfixning

Föreskrifter efterhand

Fotbollförbundet har överklagat det nya licenssystemet till Förvaltningsrätten, men fått avslag, och får nu liksom Riksidrottsförbundet sätta sitt hopp till att systemet kommer att bli självrenande, det vill säga att det prövas löpande av verkligheten och att Lotteriinspektionen (Spelinspektionen från årsskiftet) kommer med nya föreskrifter efterhand.

– Det är oändligt som man kan ha vadhållning på, och det är omöjligt att säga exakt vad som skulle vara ”stötande” eller inte, utan vi får övervaka vadhållningen i de här delarna och titta på det i en prövning, säger Katarina Abrahamsson som är samordnare på Lotteriinspektionen.

– För mig är det här som att öppna en dörr till organiserad kriminalitet, och det vill inte jag uppleva. Gör vi inget åt det här fortare än fortast så kommer vi att sitta med ett jätteproblem om ett eller två år, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Se hela reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet