Foto: TT/montage

Krajnc: ”Jones kommer att bli kontrollerad resten av sitt liv”

Publicerad

Kampsportsexperten Armand Krajnc är kritisk till UFC-fajtern Jon Jones och de återkommande dopningsöverträdelserna.
– Jag hoppas han får en ordentlig omgång, och sedan är det bra, säger han till SVT Sport.

Än en gång har den amerikanske MMA-fajtern Jon Jones blivit ett föremål för omvärldens diskussioner kring dopning. Och än en gång har hans handlingar medfört konsekvenser för andra än honom själv.

SVT Sports kampsportsexpert, Armand Krajnc, är tydlig med sin kritik och menar på att Jones kommer att vara under luppen resten av sin karriär. Mer än någonsin förr.

– Spåren av steroider ska ha lämnat kroppen nu. Jag hoppas han får en ordentlig omgång, och sedan är det bra. I vilket fall som helst så kommer han bli superkontrollerad efter matchen, och hela livet ut. Det kommer inte bli lätt för Jones, säger Krajnc.

Krajnc utvecklar vilka hälsorisker som dopning medför för kroppen.

– De här substanserna finns i kroppen under en viss tid, sedan lämnar de kroppen. Och kroppen är då van vid att ha anabola steroider i sig. Om den dopade inte får samma dos som förut, kommer personen inte heller ha orken att prestera på samma sätt. Till råga på tar både din kropp och psyke stryk, säger han och tillägger bestämt:

– Anabola hör inte ihop med idrott alls.

Jones – ett undantag

I andra idrotter, som till exempel längdåkning och färska fallet Therese Johaug, blir idrottaren avstängd en längre tid. Men i Jones fall får han ändå komma till start, trots att det finns spår av substansen turinabol i hans kropp.

– På något sätt fick man ändå igenom den här matchen. Hade det varit en annan fajter så tror jag inte att matchen hade genomförts. Jag tror att straffen kommer bli hårdare i MM efter det här fallet. I framtiden kommer man inte få tillstånd att genomföra en match med ett så pass kort i tiden tillbaka positivt dopningsprov.

Kampsportsexperten tror att man har gjort ett litet undantag för Jones. Men samtidigt konstaterar Krajnc att en vinst eller förlust spelar föga roll.

– Han kommer bli kontrollerad resten av sitt liv. Matchen blir av för att den är så pass hajpad. Och för att steroiden nu har lämnat kroppen.

Experten siar matchen

– Gustafsson kommer till match väl förberedd. Han är kylig. Han kommer att hålla hakan ner och dra upp tempot när han har Jones under kontroll. Jones kommer öka i första två ronderna, sedan kommer han att ta det ugnt och vänta på läget. Då gäller det att Gustafsson inte går ner i hans tempo och blir bekväm. Istället måste han öka. Lägga i en växel till. Köra över Jones.

Krajncs analys av Gustafssons främsta styrkor är att svensken är lång, mentalt stark, kylig.

– Han väntar, och han har avståndsbedömningen. Den är en stor styrka. Vänta, avståndet, och när läget är rätt slår han till med sina långa, raka, fina slag. Sedan har han brottningen som han kan använda till sin fördel. Han är allround. Men han får akta sig för att bli kontrad.

SVT Sport är på plats och direktrapporterar från galan – följ den här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer