UFC-stjärnan Khamzat Chimaev försvarar sig efter bilderna ihop med Ramzan Kadyrov. Foto: Bildbyrån/Instagram

UFC-stjärnan Khamzat Chimaev om relationen med Tjejteniens president Ramzan Kadyrov: ”Finns kung i Sverige, va?”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske MMA-stjärnan Khamzat Chimaev är obesegrad.

En sak har han dock kritiserats hårt för:

Sin relation med Tjetjeniens omdiskuterade president Ramzan Kadyrov.

Nu försvarar han sig – och gör en liknelse med Kung Carl XVI Gustaf.

Ramzan Kadyrov är president för den ryska delrepubliken Tjetjenien, kallas för Vladimir Putins attackhund, och har anklagats för allvarliga människorättskränkningar som mord och tortyr av meningsmotståndare och förföljelse av homosexuella.

Khamzat Chimaev har setts på både bilder och klipp där han umgås och poserar med presidenten, och har själv delat flera inlägg med honom på sina sociala medier – och har till och med tränat hans barn.

Idrott och politik

”Han är president”

Han har själv inte velat prata om detta med journalister, men har nu gjort ett undantag i Expressen.

– Han är president i mitt land. Det finns en kung i Sverige, eller hur? Om kungen säger till mig att jag ska komma och käka med honom så kommer jag att göra det. Jag kommer att respektera kungen. Han (Kadyrov) är president i mitt land och jag respekterar honom, säger han, och fortsätter:

– När han kallar mig till att äta middag, så äter jag middag med honom. Om jag åker till USA, och presidenten kallar mig dit, så kommer jag att gå dit och käka med honom.

”Jag är idrottare”

När han får frågan om hur han ser Kadyrovs kopplingar till Putin, och att Kadyrov anklagats för att bryta mot mänskliga rättigheter blir han desto mer kortfattad.

– Jag är idrottare, svarar han, och avbryter sedan intervjun.

KLIPP: Tre frågor om Chimaevs koppling till Kadyrov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet