Därför kan det vara svårt för Chimaev att ta avstånd från presidenten

Uppdaterad
Publicerad

MMA-stjärnan Khamzat Chimaev har flera gånger kritiserats för sina kopplingar till Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

Men att öppet ta avstånd från eller motsätta sig det tjetjenska styret kan innebära stora risker, oavsett om man lever i exil eller inte.

– Har de minsta familj kvar i Tjetjenien utsätter de dem för stor fara, berättar Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent på Sveriges Radio.

Ramzan Kadyrov är president för den ryska delrepubliken Tjetjenien, kallas för Vladimir Putins attackhund, och har anklagats för allvarliga människorättskränkningar som mord och tortyr av meningsmotståndare och förföljelse av homosexuella.

Khamzat Chimaev har setts på både bilder och klipp där han umgås och poserar med presidenten, och har själv delat flera inlägg med honom på sina sociala medier. SVT Sport har tidigare, vid upprepade tillfällen, sökt Chimaev för en intervju via hans manager.

Hör Maria Persson Löfgren svara på tre frågor om Chimaev och Kadyrov i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.