En läkare kollar närmare på UFC-stjärnan Nate Diaz under en match i november förra året. Foto: TT

Läkarförbundet vill stoppa UFC:s planer: ”Onödig risk”

Publicerad
MMA-organisationen UFC tänker arrangera galor igen med start nästa vecka.
Nu kräver ARP, ett amerikanskt läkarförbund för kampsport, att alla evenemang ställs in tills vidare.
– Kampsportare behöver ofta läkarvård efter sina matcher och vi vill inte att de ska belasta en redan ansträngd sjukvård, säger förbundet i ett uttalande.

UFC:s besked att de tänker att arrangera en gala redan nästa vecka, den 18 april, har fått många att reagera.

Likaså presidenten Dana Whites uttalande om att han ”är nära att säkra en privat ö” där kommande galor kan arrangeras.

Ett amerikanskt läkarförbund för kampsport, ARP (American Association of Professional Ringside Physicians), har nu släppt ett uttalande där de kräver att alla amerikanska kampsportsevenemang ställs in tills vidare.

”Onödig smittorisk”

”Idrottsevenemang världen över har ställts in med anledning av den ökade risken för smittspridning hos tävlande, fans, domare och personal. Vi rekommenderar nu att alla kampsportsevenemang också ska ställas in tills vidare”, skriver de och fortsätter:

”Alla kampsport som äger rum under den här globala pandemin utsätter de involverade för onödig risk för att smittas, och sprida, Covid-19”.

Letar läkare och domare

För att kunna arrangera sina galor måste UFC nu hitta läkare som är villiga att gå emot ARP:s rekommendationer. Det är redan så att de sannolikt behöver ordna egna ringdomare och poängdomare eftersom de flesta idrottskommissioner inte tillåter några evenemang just nu.

Majoriteten av alla UFC-fajters som har uttalat sig i frågan har ställt sig positiva till att tävla trots omständigheterna. Men då är det viktigt att komma ihåg att deras enda inkomstkälla är att gå matcher.

KLIPP: Idrottsstjärnorna som donerar pengar i kampen mot corona (28 mars 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
UFC-stjärnan Conor McGregor är en av flera stora idrottsstjärnor som skänker pengar för att bekämpa coronaviruset. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer