Jan Błachowicz och Khamzat Chimaev. Foto: Instagram/Bildbyrån

MMA-stjärnan kritiserar Chimaev: ”Har blod på sina händer”

Uppdaterad
Publicerad

MMA-stjärnan Jan Blachowicz, som i höstas tappade världsmästarbältet i lätt tungvikt, kritiserar den svenske MMA-fajtern Khamzat Chimaev för hans koppling till Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

– Om Chimaev stödjer sådana personer har han självklart själv blod på sina händer, säger Jan Blachowicz till tidningen Przeglad Sportowy.

Khamzat Chimaev fortsätter att göra succé i UFC-oktagonen och i helgen tog han han sin elfte raka seger när han på poäng vann mot Gilbert Burns, 35, i weltervikt.

Efter helgens seger klättrar Chimaev, som är ett att UFC:s allra hetaste namn just nu, från en elfteplats upp på en tredjeplats på UFC:s rankinglista över fajters i weltervikt där maxvikten är 77,1 kilo.

Bara timmar innan fajten i Jacksonville puiblicerade Chimaev i sociala medier en bild på Ramzan Kadyrov som är president för den ryska delrepubliken Tjetjenien, och som kallas för Vladimir Putins attackhund.

Flera röster har höjts kring Chimaevs kopplingar till Ramzan Kadyrov, som bland annat anklagats för allvarliga människorättskränkningar som mord och tortyr av meningsmotståndare, och förföljelse av homosexuella.

Det har dock varit tyst från UFC som organisation och från UFC-världen i stort, fram till nu.

”Blod på sina händer”

Den polske MMA-stjärnan Jan Blachowicz, som i höstas förlorade världsmästarbältet i lätt tungvikt, är tydlig med vad han tycker om att Chimaev publicerade en bild på Kadyrov.

– Om Chimaev stödjer sådana personer har han självklart själv blod på sina händer. Vad världen och organisationens makthavare kommer göra åt det kan jag inte påverka. De måste dock förstå att om han skryter så här (med bilden red.anm) och det gör honom uppspelt så har han blod på sina händer. Det är mycket svagt agerat, säger Jan Blachowicz till  den ansedda tidningen Przeglad Sportowy.

Avståndstagande kan vara riskfyllt

Ett annat perspektiv som lyfts de senaste dagarna är att det kan innebära stora risker att öppet ta avstånd eller motsätta sig det tjetjenska styret, oavsett om man lever i exil eller inte.

– Har de minsta familj kvar i Tjetjenien utsätter de dem för stor fara, berättar Sveriges Radios Rysslandskorresnpondent Maria Persson Löfgren för SVT Sport.

SVT Sport har sökt Chimaev. Via telefon svarar hans manager Majdi Shammas att man inte vill kommentera Blachowiczs kritik.

KLIPP: Tre frågor om Chimaevs koppling till Kadyrov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.