Daniel Cormier, 39, jublar med sina två mästarbälten. Foto: TT

Cormier skrev UFC-historia mot Lewis

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Cormier, 39, försvarade i natt sitt UFC-bälte i tungvikt i klassiska Madison Square Garden, New York.

Stjärnan besegrade Derrick Lewis, 33, via en strypning halvvägs in i den andra ronden.

”DC” blev också den förste i UFC:s historia att ha mästarbälten i två olika viktklasser och ha försvarat titeln i båda.

Den förre OS-fyran i brottning, amerikanen Daniel Cormier, dominerade nattens UFC-titelmatch i tungvikt mot den fysiskt större knockoutartisten Derrick Lewis.

Bara 50 sekunder in i matchen fick Cormier sin första nedtagning. Lewis lyckades resa sig upp en gång, men plockades snabbt ned på marken igen där han var chanslös.

Lewis klarade sig tiden ut och svingade rejält i början av den andra ronden, men återigen använde Cormier sin suveräna brottning och tog ned Lewis på marken. Där avslutade han matchen med en rear-naked choke, en strypning bakifrån motståndarens rygg, efter 2.14 i rond två.

Skrev UFC-historia

Segern var hans första försvar av den tungviktstitel han vann i juli. Sedan tidigare har han försvarat mästarbältet i lätt tungvikt tre gånger.

Cormier är inte ensam om att ha vunnit mästarbälten i två olika viktklasser, däremot är han den ende att också ha försvarat bältena.

– Det här är historia baby! Två bälten, ett på varje axel. Titta på det här, jag är en av de bästa genom tiderna, sade en jublande glad ”DC” i segerintervjun direkt efter matchen.

– Folk måste förstå att jag har tävlat i MMA i nio år varav åtta av dem på världsmästarnivå. Det räcker inte att kunna slå hårt om du möter mig, du måste vara en av de bästa i världen. Derrick är bra, men han är inte på den här nivån än, fortsatte 39-åringen.

Blir av med ena titeln

Efter intervjun firade Cormier med sin son och dotter i oktogonen, som fick hålla upp varsitt mästarbälte.

Cormier har nu vunnit 22 av sina totalt 24 proffsmatcher i MMA. Den enda han har förlorat mot är rivalen Jon Jones, som kommer att möta Alexander Gustafsson om titeln i lätt tungvikt i Las Vegas den 29 december. Cormier kommer då att fråntas titeln trots att han inte förlorat den i oktogonen.

Han har flera gånger sagt att han ska pensionera sig i samband med sin 40-årsdag i mars nästa år, men vill också hinna med en eller kanske två matcher till innan han lägger handskarna på hyllan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.