Helwani: ”Första matchen var den bästa i UFC:s historia”

Publicerad

Kanadensaren Ariel Helwani på ESPN har åtta år i rad utsetts till årets MMA-journalist.
Han tycker att returmötet mellan Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Jon Jones har överskuggats av uppgifterna om amerikanens positiva dopningstest.
– Jag tycker att deras första match var den bästa i UFC:s historia, säger han till SVT Sport.

Titelmatchen mellan Jon Jones och Alexander Gustafsson i Toronto 2013 gjorde svensken till en världsstjärna inom MMA-kretsar, trots att han förlorade. Fansen röstade senare fram matchen till den bästa i UFC:s historia.

Fem år senare möts de igen – men nu handlar snacket mest om dopning efter nyheten om att Jones testat positivt i början av december.

– Jag hade turen att se deras första möte på plats och det var en otrolig match, jag älskade varje sekund av den. Tyvärr för oss alla så har den här veckans nyheter helt överskuggat det faktum att de nu möts igen, säger ansedde MMA-reportern Ariel Helwani till SVT Sport.

– Det känns som att Alexander Gustafsson är ganska upprörd och distraherad av det här och har tankarna på annat håll. Det kan komma att spela roll, fortsätter han.

”Goda chanser att slå Jones”

Helwani tycker att det mest spännande med matchen är att man inte vet var någon av dem står i dagsläget. Gustafsson tävlade senast i maj 2017 och Jones i juli samma år.

– Folk har glömt hur bra Alexander Gustafsson är. I sin senaste match, mot Glover Teixeira, såg han helt otrolig ut, men det känns som att det var för tio år sedan. Han är en av världens bästa fajters, men jag tror att fansen har glömt det eftersom han varit inaktiv, säger Helwani.

Hur stor chans ger du honom att slå Jones?

– Goda chanser. Alex har en bra stil för att möta Jones. Han är lång, är kvick i fötterna och har ett underskattat nedtagningsförsvar. Det ska bli spännande att se vem som ser bra ut i första ronden. I deras senaste möte gjorde Alex ett bra jobb med att direkt visa att han inte var där som en åskådare.

– Om Alex vinner det här vore det en av de största vinsterna i UFC:s historia. Det är kanske ingen jätteskräll sett till hur bra han är, men att bli den förste att slå Jones skulle göra honom odödlig. Och efter allt som hänt den här veckan hoppas nog många fans att han lyckas, säger Ariel Helwani.

SVT Sport är på plats och direktrapporterar från galan – följ den här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer