Ilir Latifi: ”Dåligt för MMA-sporten att Jones får tävla”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske UFC-fajtern Ilir Latifi, 35, går också match på storgalan i Los Angeles i helgen.

Han fördömer det faktum att stjärnan Jon Jones får tävla efter sitt positiva dopningstest.

– Jag tycker att det är dåligt för sporten. Man ska inte komma undan, säger han till SVT Sport.

Titelmatchen mellan Jon Jones och Alexander Gustafsson har överskuggats av debatten om dopning.

Och Ilir Latifis viktiga fajt mot Corey Anderson på samma gala har överskuggats ännu mer.

Skåningen är rankad femma i världen bland utmanarna till mästarbältet. Hans motståndare är rankad tia.

– Det blir min viktigaste match i karriären eftersom jag är där uppe i toppen och nosar. Jag möter en tuff kille som är väldigt allround. Men går jag bara in och gör det jag ska så blir det bra. Då får vi se vad som händer efter det, säger han till SVT Sport.

Lider med svenska fansen

Att galan plötsligt flyttades från Las Vegas till Los Angeles har inte påverkat honom nämnvärt. Då lider han i stället mer med de svenska fansen.

– Folk har kanske sparat in på julklapparna bara för att åka hit. Verkligen tråkigt för de som inte kan komma på galan för att omställningen blir för stor. Det stödet vi har från det svenska folket, både här i USA och hemma, betyder otroligt mycket. Det värmer alltid och ger oss kraft, säger Ilir Latifi.

Träningskamraten Alexander ”The Mauler” Gustafsson går huvudmatchen på galan mot storstjärnan Jon Jones.

Tidigare i veckan kom nyheten om att amerikanen testat positivt för dopning, men eftersom dosen anses vara så liten att den inte är prestationshöjande så beviljades han licens att tävla i Kalifornien.

”Dåligt för sporten”

– Det är dåligt för sporten. Och sättet som UFC backar upp Jones på är fel. Andra fajters säger att de åkt fast för samma doser och blivit avstängda i två år. Det borde vara lika för alla. Har du något otillåtet i kroppen borde du inte få tävla, det kvittar hur liten dosen är, säger Latifi och fortsätter:

– Alex är så pass hungrig att han skiter i vad Jones har hållit på med. Jag förstår honom i den sitsen han är i. Han vet att det här är hans chans att bli världsmästare. Därför får han dansa lite efter de som bestämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.