Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alex Pereira (vänster) besegrade UFC-mästaren Israel Adesanya i Madison Square Garden i natt. Foto: TT

Alex Pereira vinner UFC-titeln efter TKO-seger mot Israel Adesanya

Uppdaterad
Publicerad

UFC har fått en ny mästare i mellanvikt.

Brassen Alex Pereira tog bältet från Israel Adesanya efter seger via teknisk knockout i den femte och sista ronden.

– Jag är ledsen för allt trash talk, men jag behövde ta mig in under skinnet på honom, säger Pereira efteråt.

Pereira och Adesanya har en historia som sträcker sig flera år bakåt i tiden till när de båda var kickboxare i organisationen Glory.

Brassen besegrade då Adesanya två gånger varav ena via brutal knock. Nyzeeländaren har sedan dess gått vidare och blivit en av kampsportens största stjärnor som mästare i världens största MMA-organisation, UFC.

Förra året kontrakterades även Pereira av UFC, och efter tre raka segrar fick han i natt chansen att möta sin gamle rival inför 20 845 åskådare i ett fullsatt Madison Square Garden i New York.

”Känner mig lyckligt lottad”

Då vann han via teknisk knockout 2.01 in i den femte ronden efter att ha skakat om mästaren med en slagserie. På Twitter tyckte en hel del andra UFC-fajters att domaren bröt matchen för tidigt då Adesanya, som ledde matchen på poäng hos samtliga domare, fortfarande stod på fötterna och försökte försvara sig.

– Jag var okej. Jag såg alla slagen som kom och var vid medvetande. Men shit happens, sade ”The Last Stylebender” på presskonferensen efteråt, där han också berättade att han vill ha en returmatch.

Segraren Pereira:

– Många sa att jag inte skulle klara av att gå fem ronder, men titta bara på vad jag precis har gjort. Jag är redo för vad som kommer härnäst.

Har haft hälsoproblem

Israel Adesanyas nya matchfacit lyder 23-2 och det var hans första förlust någonsin i mellanvikt (84 kilo). Tidigare hade hans enda förlust kommit i lätt tungvikt 2021 när han klev upp en viktklass för att utmana om ett andra världmästarbälte.

Pereira, som är desto nyare i sporten MMA, klättrar till 7-1 med sju raka segrar. Han har nu blivit världsmästare både i kickboxning och i MMA.

På presskonferensen efteråt pratade storstjärnan Adesanya också kryptiskt om hälsobesvär.

– Jag har haft medicinska problem som folk har gjort narr av mig för, med mitt bröst. Tänk på Chadwick Boseman (avliden skådespelare, reds anm) som folk skrattade åt för att han blev så mager, men ingen visste att han kämpade mot cancer i det tysta. Folk vet inte vad jag går igenom. Jag måste sätta hälsan först och jag har några saker som jag måste fixa, men jag kommer tillbaka, säger 33-åringen.

MER MMA: UFC-mästaren lever som en samuraj: ”Jag är bara mig själv”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjeckiens Jiri Prochazka är Europas ende UFC-mästare just nu. Foto: SVT/Youtube

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.