Nigerianen Kamaru Usman blev UFC:s första mästare från Afrika. Foto: TT Nyhetsbyrån

UFC-mästarens tårar efter historiska segern

Publicerad

Kamaru Usman, 31, blev UFC:s förste mästare någonsin från Afrika.
Då brast det för stjärnan som tog emot bältet samtidigt som han höll sin dotter i famnen.
– Jag kommer från enkla förhållanden i Nigeria och trodde aldrig att jag skulle få en plattform som denna, säger han.

Mästaren i weltervikt (77 kilo) inför galan, hårdslående amerikanen Tyron Woodley, hade försvarat sitt bälte vid fyra tillfällen. Men i natt hade han ingenting att sätta emot Kamaru Usman som använde sin överlägsna brottning och dominerade Woodley.

I slutet av den fjärde ronden var han nära att avsluta mästaren med en vild slagväxling, men en groggy Woodley klarade sig och stapplade tillbaka till sin hörna.

Matchen gick tiden ut, fem ronder, och Usman vann med domarsiffrorna 50–44, 50–44 och 50–45. Alla domare hade honom alltså som segrare i alla ronder, varav två ansåg att han var extra överlägsen i en av ronderna.

Känslosamt med dottern i famnen

När slutsignalen ljöd lyfte Usman armarna i skyn. Han visste om att han hade besegrat Woodley och skrivit historia som UFC:s förste mästare någonsin från Afrika.

Tårarna rann och Usman kallade upp sin dotter i oktagonen. Det var första gången hon fick vara på plats och se sin pappa gå en match.

– Jag kommer från enkla förhållanden i Nigeria och trodde aldrig att jag skulle få en plattform som denna. När den här lilla flickan kom till världen tände hon en låga i mig. Jag vill att hon ska komma ihåg den här dagen när hon växer upp. Pappa gjorde det, sade en känslosam Usman i sin segerintervju, samtidigt som han höll dottern i famnen.

Usman visade i karriärens största stund och hyllade även sin motståndare.

– Han har dominerat och när man pratar om de bästa welterviktarna i historien så måste hans namn finnas med.

Uppges möta skandalfajtern

Statistiken visar att Woodley bara hade 60 träffar under matchen jämfört med hela 336 för Usman, enligt ESPN. Enligt sajten kommer nigerianens första titelförsvar att ske mot den kontroversielle amerikanen Colby Covington, men ingen tid eller plats har annonserats i nuläget.

Kamaru Usman förbättrar nu sitt facit till 15 segrar på 16 proffsmatcher. Sedan han debuterade i UFC 2015 har han tio raka segrar.

För Woodley var det den första förlusten sedan 2014.

– Kamaru levererade verkligen i dag. Det kändes som en mardröm för mig. Jag såg lägena, men kunde inte utnyttja dem. Jag har inga ursäkter utan jag var redo för den här matchen. Förhoppningsvis kan vi mötas igen, säger han.

I galans huvudmatch vann storstjärnan Jon Jones och försvarade sitt mästarbälte i lätt tungvikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer