Khamzat Chimaev har lyfts fram som Sveriges nästa MMA-stjärna av klubbkamraten Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Foto: Daniel Schälander

Jämförs med UFC-mästaren – i natt gör svenska stjärnskottet debut

Uppdaterad
Publicerad

Han tränar dagligen tillsammans med MMA-stjärnan Alexander ”The Mauler” Gustafsson.

I natt gör obesegrade stjärnskottet Khamzat Chimaev, 26, debut i UFC på omtalade ”Fight Island”.

Svenskdoldisen som jämförs med UFC-mästaren Khabib Nurmagomedov.

Khamzat Chimaev är född i Tjetjenien, kom till Sverige 2011 och har bland annat blivit svensk mästare i brottning.

För två år sedan gjorde han debut som MMA-proffs och har sedan dess radat upp sex raka segrar – alla via avslut. Tre på knockout och tre på submission.

Klubbkamraten på Allstars i Stockholm, Alexander Gustafsson, har kallat honom för Sveriges främsta MMA-talang och jämför Chimaev med UFC-mästaren Khabib Nurmagomedov.

”Han är en Khabib 2.0”

– Han är en Khabib 2.0. Alla dagar i veckan. Hans brottning är helt otrolig. Och inte bara det, han slår hårt, har otroligt fina kombinationer, bra boxning, bra sparkar. Han har blivit komplett, säger ”The Mauler” till sajten MMAnytt.

Nattens UFC-debut kommer att ske i mellanvikt (84 kilo) som är en viktklass upp för Chimaev som brukar tävla i weltervikt (77 kilo).

Han ställs då mot rutinerade walesaren John Phillips, 35 år, som gått hela 32 proffsmatcher och vunnit 22 av dem varav 20 på knockout.

”Kommer avsluta honom”

I sin senaste UFC-match vann Phillips på knockout efter bara 17 sekunder – men Chimaev är segerviss.

– Jag har sett något klipp med honom. Det kommer att bli en vanlig match. Jag kommer att trötta ut honom, jag kommer att avsluta honom, jag kommer att slakta honom, säger svensken till Aftonbladet.

Den första galan på UFC:s omtalade ”Fight Island” – i själva verket ön Yas vid Abu Dhabis östkust – hölls under helgen, men Khamzat Chimaev blir förste svensk att tävla på ön.

Till helgen går också Jack ”The Joker” Hermansson en stor match på ön, och natten mot söndag den 26 juli gör Alexander ”The Mauler” Gustafsson comeback.

SE OCKSÅ: Det här är UFC:s ”Fight Island” – på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.