Foto: Privat/Bildbyrån

Krönika: ”Tidernas största MMA-skandal – sporten skämde ut sig”

Uppdaterad
Publicerad

Det marknadsfördes som ”tidernas största MMA-fajt”.
Men det slutade med tidernas största skandal.

Sedan UFC, världens största MMA-organisation, grundades 1993 och marknadsfördes med orden ”Det finns inga regler” har sporten haft en stämpel att tvätta bort.

Efter många års kamp har den i dag lyckats ta sig till de stora arenorna och de stora medierna.

Diskussionen kring huruvida MMA är en sport eller bara legaliserad misshandel har hela tiden funnits kvar, men UFC har lyckats ta steg framåt och för två år sedan såldes företaget för svindlande 34 miljarder kronor.

Kaosscenerna efter nattens UFC-gala i Las Vegas var ett stort steg bakåt.

”Vackrast och fulast”

Titelmatchen mellan den obesegrade lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov och den förre fjäder- och lättviktsmästaren Conor McGregor var ett exempel på när sporten är som allra vackrast – och som allra fulast på samma gång.

Å ena sidan sportens största stjärna som gör comeback och väljer den tuffaste möjliga motståndaren efter två års frånvaro. De bästa som möter de bästa. En match som rent sportsligt har allt.

Å andra sidan en hatstämning som har piskats upp under månader som fick allting att urarta efter att matchen och galan väl var slut.

McGregors bussattack i våras – där han jagade Nurmagomedov och råkade skada andra fajters i processen – fick rättsliga konsekvenser.

Händelsen fördömdes hårt av UFC, men de har ändå inte tvekat en sekund när det gäller att använda bildmaterialet för att sälja biljetter och pay-per-views inför helgens gala.

Kommer förfölja sporten

En av många lärdomar här måste vara att man, som UFC och McGregor, inte kan ta till vilka medel som helst för att promota eller sälja en match. Irländaren har skamlöst tagit upp ämnen som familj och religion för att förolämpa sin motståndare och samtidigt piskat upp en hatstämning som nästan resulterade i ett upplopp.

Det är fortfarande för tidigt för att veta exakt vad konsekvenserna blir av nattens enorma skandal, helt klart kommer det att förfölja sporten länge.

Pengar styr

Diskussionen om huruvida MMA borde tillåtas kommer att blossa upp igen. Kampen för att få in sporten på OS-programmet kommer att ta ett stort steg tillbaka.

Men pengar styr i idrottsvärlden och det skulle inte förvåna mig om bilderna från det här jättebråket snart används för att marknadsföra ett returmöte mellan Nurmagomedov och McGregor.

Petter Öhrling är reporter på SVT Sport och har flera års erfarenhet av bevakning av kampsport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer