Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Länsberg. Foto: Bildbyrån

Länsberg om att tävla i Abu Dhabi: ”Ingen bryr sig om jag tar avstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Lina Länsberg går i helgen en match mot Karol Rosa i UFC 280 i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi.

Sportevenemang i landet anklagas ofta för att vara ett sätt att förbättra landets anseende runt om i världen, något som Länsberg själv tror kan ha motsatt effekt.

– Jag tror att den uppståndelse och det fokus det blir på det här landet i och med sportevenemang tror jag ändå är bra, säger hon till SVT Sport.

Bojkott eller inte, det är ofta frågan kring länder i diktaturer som ägnar sig åt så kallad sportswashing. För Lina Länsberg beror det på. För hennes del känner hon att det är bättre att åka dit, för att på så sätt uppmärksamma problematiken.

– Som jag upplever det, och som jag hört från flera som varit här mycket, håller landet på att utvecklas åt ett håll som gör det hela bättre, säger hon till SVT Sport.

– Hade inte Abu Dhabi haft det hade mer kunnat pågå under ytan. Nu är det mer och mer saker som ifrågasätts. Jag tror att ljuset på ett sådant här land är bra.

Hon anser emellertid att det finns andra situationer där det hade varit kraftfullare med en bojkott. Men att det då behöver vara ett större namn som tar avstånd för att det ska ha effekt.

– Jag kan tycka att om man är ett stort landslag i en stor sport som fotboll eller något sånt där. Då gör man mycket större skillnad om man tar avstånd, för då blir det skriverier om det. Om jag tar avstånd är det faktiskt inget som någon hade brytt sig om, för jag är för liten i samanhanget. Så det handlar väl om att på så många sätt som möjligt skapa uppmärksamet.

Länsberg går match på lördag mot Karol Rosa från Brasilien i bantamvikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.