Lina Länsberg skriver svensk MMA-historia

Uppdaterad
Publicerad

Hon är den första svenska kvinnan någonsin i världens största MMA-organisation.

Natten mot söndag UFC-debuterar Lina Länsberg, 34 år från Malmö, mot en av planetens mest fruktade fajters.

”Det är väldigt få hon inte knockar i första ronden”, säger Länsberg till SVT Skåne.

Motståndaren heter Cristiane Justino men är mer känd som Cris Cyborg. Hon förlorade MMA-debuten 2005 men har sedan dess gått obesegrad i över ett decennium. Under tiden har det blivit 16 raka segrar varav 14 på knockout och nio i första ronden.

Brasilianskan är världsmästare i organisationen Invictas 65-kilosklass, men den viktklassen finns inte i UFC. Därför har hon tvingats leta motståndare i så kallad ”catchvikt”, när två fajters enas om en matchvikt. Cyborg och Länsberg kommer att mötas i 63,5 kilo.

Matchen blir svenskans första i UFC men åttonde som proffs. Hittills har det blivit sex vinster och en förlust. Det är fyra år sedan hon tog steget över från thaiboxning till MMA.

Vann allt som thaiboxare

– Jag vann SM, NM, EM och VM efter varandra. Då kändes det som ett perfekt läge att göra något annat. Man har något driv inom sig som gör att man vill ha mer och mer hela tiden. Att man inte kan nöja sig. Taket flyttas hela tiden, säger Länsberg till SVT Skåne.

Att hon i sin UFC-debut direkt går en huvudmatch mot en av världens bästa fajters skrämmer henne inte.

– Cyborg är en människa av kött och blod precis som jag är och hon har mer att förlora än vad jag har, säger Länsberg.

– Jag har drömt om att tävla i UFC länge och att dessutom få gå en världsmatch på en gång känns super, fortsätter hon.

Var avstängd för dopning

Samtidigt är Länsberg medveten om att Cyborg 2011 stängdes av i ett år efter att ha testat positivt för steroider. Något som har förföljt den muskulösa brasilianskan sedan dess.

– Hon har mer testosteron i kroppen än vi andra tjejer. Där har hon en fördel rent fysiskt. Men jag har följt hennes karriär jättelänge och hon är extremt duktig. Hon är lika mycket djur som alla säger.

Matchen avgörs i Brasiliens huvudstad Brasilia natten mot söndag. Galan börjar 04.00 men Lina Länsbergs match är sist, någon gång efter klockan 06.

Fakta: Lina Länsberg

Född: 13 mars 1982.

Bor: Malmö.

Tränare: Akira Corassani, före detta UFC-fajter.

Längd: 167 centimeter.

Vikt: 63 kilo.

Matchfacit: Sju matcher, sex vinster varav fyra på knockout, samt en förlust.

Övriga meriter: Två VM-guld, två VM-silver och ett EM-guld i thaiboxning.

Aktuell: Blir i helgen den första svenska kvinnan att gå en UFC-match när hon möter Cristiane ”Cyborg” Justino på en gala i Brasilien.

LINA LÄNSBERG TILL TT OM:

...varför hon kallas för ”Elbow Princess”:

”Jag fick det när jag bodde i Thailand under en period. Jag råkade skada en tränare på träning. Han uppmanade mig att göra en fint snabbare och snabbare, och jag frågade om han verkligen var med på finten. Men det var han ju inte till slut. Efter det var det många matcher med många armbågar – och mycket blod. Efter det fick jag det smeknamnet på thailändska”.

...hur viktig den mentala aspekten är inom MMA-sporten:

”Den är allt, skulle jag vilja säga. Alla som har fajtats på en hög nivå vet mycket väl att en låsning i huvudet kan göra att ingenting fungerar. Det kan räcka med att du föreställer dig en match och ser en bild av din motståndare för tydligt, och sedan gör inte motståndaren vad du förväntat dig. Och då får du en totallåsning”.

...hennes tankar precis innan en fajt:

”Någon timme innan tänker jag: ”Fan Lina, varför gör du det här? Jag har sagt till dig så många gånger att du inte ska göra detta”. Men när jag ska gå in känner jag mest en upprymdhet. Jag får jättemycket adrenalin och känner absolut ingen rädsla över huvud taget. Känslorna är på topp på något sätt, men nervositeten innan adrenalinet kommer igång är väl det som är mest plågsamt”.

Källa: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.