Max Holloway (höger) får in en av många träffar på motståndaren Brian Ortega i nattens UFC-titelmatch i fjädervikt. Foto: TT

Holloway försvarade UFC-bältet i comebacken

Uppdaterad
Publicerad

UFC-mästaren Max Holloway, 27, är tillbaka med besked.

Efter ett års frånvaro på grund av hälsoskäl besegrade han utmanaren Brian Ortega, 27, på teknisk knockout efter fyra ronder och försvarade därmed sitt fjäderviktsbälte.

– En kung måste försvara sin tron, sade han efteråt.

Den populäre Hawaii-fajtern har fått dra sig ur sina två senaste matcher på grund av hälsoskäl och det fanns därför många frågetecken kring comebacken.

Dels om han över huvud taget skulle klara den tuffa viktnedgången ner till 65 kilo, dels om han fortfarande skulle vara ”sig själv” efter ett års frånvaro.

Mästaren Holloway ansågs till och med vara underdog hos många spelbolag trots att han hade tolv raka segrar.

Men redan i den första ronden gav den 27-årige stjärnan svar på tal.

Fick in över 300 träffar

Den obesegrade utmanare Brian Ortega, främst känd som en specialist på brasiliansk jujutsu, blev utklassad stående av den bättre boxaren Holloway.

Ortega var inte ofarlig själv, men Holloway bjöd på en sällan skådad slagvolym och verkade aldrig bli trött. Med stor träffsäkerhet slog han Ortega blodig och det var anmärkningsvärt att utmanaren aldrig gick i golvet.

Efter fyra ronder hade matchläkaren sett tillräckligt och stoppade fajten. Officiellt får Holloway därmed segern på teknisk knockout. Enligt statistiksajten Fightmetric hade han överlägsna 307–112 i antal träffar.

– Han var en tuff motståndare, men jag sade åt er att jag skulle avsluta det i fjärde ronden och det gjorde jag, säger han.

Kan få möta Khabib

Med 13 raka vinster tangerar han nu en grupp andra fajters för den näst längsta segersviten i UFC:s historia. Bara legendaren Anderson Silva (16) har haft fler.

Huruvida Holloway stannar i fjädervikt eller går upp till lättvikt för att utmana mästaren Khabib Nurmagomedov återstår att se. UFC:s president Dana White har upprepade gånger sagt att han inte vill se Holloway banta ner sig till 65 kilo igen.

– Jag klarade vikten och fick det att se enkelt ut. Jag vill vara nummer ett oavsett viktklass så om jag behöver möta någon i lättvikt får det bli så, sade ”Blessed” i sin segerintervju.

En potentiell match mot superstjärnan Conor McGregor kan också locka. Holloways senaste förlust kom mot irländaren i augusti 2013.

Han förbättrade nu sitt matchfacit till 20–3 medan Ortega tappade till 14–1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.