The Mauler inför fajten: ”Han är en fuskare”

Uppdaterad
Publicerad

Sent under torsdagskvällen svensk tid var det presskonferens mellan Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Jon Jones inför helgens UFC-titelmatch i lätt tungvikt.

Frågorna om amerikanens positiva dopningstest överskuggade då själva matchen.

– Han är en fuskare, säger Gustafsson självsäkert.

De tjafsade länge om att Jones i början av december upptäckts med en mikroskopisk mängd av den förbjudna substansen turinabol i kroppen, vilket gjort att matchen flyttats från Las Vegas till Los Angeles.

– Jag är här för fajten, inget annat. Vad han än säger är det skitsnack, han är bara fruktansvärd. Men synd om alla fans som planerat för det här länge och det är hans fel. Han kommer att få äta upp det på lördag kväll. Han är en fuskare. De är inte trovärdiga, säger ”The Mauler” om Jones och hans team.

Jones log överseende kring anklagelsen om dopning.

– Det kommer att förfölja mig. De får fortsätta att undersöka mig men jag får fokusera på det jag kan kontrollera. Den här killen har hittat ett sätt ett bortförklara sina förluster, säger Jones med udden mot Gustafsson.

– Du har haft ett illegalt preparat i kroppen, det har aldrig jag, och det är dåligt för sporten, replikerar en märkbart uppjagad Gustafsson flera gånger.

Ett saltkorn upphackat i 48 miljoner delar

Jones försökte övertyga pressuppbådet och de många fansen, varav de allra flesta stöttade amerikanen, om det orimliga i dopningspåståendet.

– Det handlar om att man hackar upp ett saltkorn i 48 miljoner delar och hittar utslag i ett, det är ett piktogram, säger Jones innan han blir rättad till att det heter ”pikogram”.

– Du säger alltid samma skit och ska hålla käften, säger Jones mot Gustafsson.

När en svensk kvinnlig journalist försökte rota mer i dopningstestet blev hon förlöjligad av Jones.

– Vad är det här för kvinna, var kommer hon i från? undrade Jones.

Kort senare applåderade han och sade: ”Äntligen en bra fråga”.

Rivalerna tog i hand

Gustafsson var först upp till podiet iförd en ljus skjorta och chinos. Sedan sprang Jones upp med lätta steg iförd en vit t-shirt. När de i slutet av presskonferensen stod öga mot öga i en ”staredown” sträckte Jones fram näven och de skakade hand.

Även brasilianskorna Cris Cyborg och Amanda Nunes var med på presskonferensen inför sin superfajt på galan. Båda har just nu varsitt mästarbälte i UFC och matchen har beskrivits som den kanske största någonsin på damsidan.

Jones och Gustafsson möts i ett returmöte kring den vakanta titeln i lätt tungvikt. Matchen kommer att äga rum söndag morgon, svensk tid, i The Forum, Los Angeles, efter att i sista stund ha blivit flyttad från Las Vegas, detta på grund av olika dopningsregler i delstaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.