Polens Jan Blachowicz är ny UFC-mästare i lätt tungvikt. Foto: Viaplay

Polsk UFC-mästare i Jones frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Legendaren Jon Jones har dominerat den lätta tungvikten i UFC det senaste decenniet, men lämnade nyligen ifrån sig sitt bälte.

I natt fick viktklassen en ny mästare när polske Jan Blachowicz besegrade Dominick Reyes på knockout i rond två.

– Jon Jones, var är du? Jag väntar på dig, säger 37-åringen efter segern.

För första gången sedan i mars 2011 har UFC:s lätta tungvikt fått en mästare som varken heter Jon Jones eller Daniel Cormier.

När Jones i augusti gav upp sitt mästarbälte för att framöver testa lyckan i tungvikt så bokades en titelmatch mellan amerikanen Dominick Reyes, 30, och Polens Jan Blachowicz, 37.

Reyes förlorade knappt på poäng mot Jones i februari i år och gick därför in som förhandsfavorit i natt. Ändå var det Blachowicz som öppnade bäst och fick in fina träffar mot kroppen på sin motståndare, framför allt en spark som lämnade ett stort avtryck på Reyes revben.

”Det finns inte ord”

I den andra ronden var amerikanen mer aggressiv, men det slutade med att Blachowicz vann på teknisk knockout med bara 24 sekunder kvar av rond två efter att ha golvat Reyes med en fin slagserie.

– Det har varit en lång resa för mig men nu är jag äntligen på toppen och det är en otrolig känsla. Det finns inte ord som kan beskriva vad jag känner just nu, säger Blachowicz på presskonferensen efteråt.

Då passade han på att utmana den förre mästaren Jon Jones, precis som han gjorde i buren.

– Han lovade mig den fajten när jag knockade Corey Anderson framför ögonen på honom tidigare i år. Men vi får se vad som händer. Annars vill jag gärna möta Thiago Santos om han kan vinna sin match mot Glover Teixeira.

Jones: ”Njut av detta”

Den förre mästaren Jon Jones såg matchen och twittrade snabbt efteråt: ”Jan, njut av detta min vän. Stort grattis”.

Blachowicz har ett matchfacit på 27 segrar och åtta förluster. För Reyes var det här karriärens andra förlust och han har nu 12-2.

SE OCKSÅ: Det här är UFC:s ”Fight Island” – på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.