Jack Hermansson får in en träff mot ”Jacare”. Foto: TT Nyhetsbyrån

Superskräll av ”The Joker” i natt – överlägsen mot legendaren

Uppdaterad
Publicerad

Jack Hermansson, 30, lovade på förhand att han skulle chocka MMA-världen.

I natt höll han sitt löfte och besegrade världsfyran Ronaldo Souza från Brasilien.

– Nu har jag visat alla att jag kan utmana om mästarbältet, säger han efter matchen.

Efter att ha gjort kometkarriär i UFC, världens största MMA-organisation, fick Hermansson chansen att hoppa in på kort varsel mot legendaren Ronaldo ”Jacare” Souza på en gala i Florida.

Brasilianaren var storfavorit och lovade en titelmatch vid seger – men Uddevallasonen stod för en superskräll.

Matchen gick tiden ut, fem ronder, och alla tre domare hade Hermansson som vinnare. En gav honom fyra ronder mot en (49–46) och de andra två gav honom tre ronder mot två (48–47). Viktklassen är mellanvikt, 84 kilo.

”Vill avsluta mina matcher”

Svensken brukar vara sprudlande glad efter sina segrar, men var mer reserverad den här gången.

– Jag är väldigt glad, men också trött. Nu har jag visat alla att jag kan utmana om mästarbältet. Däremot gillar jag inte att vinna på domslut utan jag vill avsluta mina matcher, sade han i segerintervjun direkt efteråt.

– Jag hoppas att det var en imponerande insats ändå och får försöka vinna på avslut i min nästa match i stället.

Hermansson öppnade starkt och golvade ”Jacare” i den första ronden, varpå brassens tränare sade åt honom att respektera svenskens slagstyrka.

I den andra ronden brottade han ner sin motståndare och matade slag.

”Han slår otroligt hårt”

Den tredje ronden var ”Jacares” bästa och legendaren träffade med några tunga träffar som såg ut att skaka om en allt tröttare Hermansson. Men svensken återhämtade sig starkt och i den fjärde ronden var han lätt på fötterna igen och visade prov på fin boxning.

En desperat Souza visste att han behövde avsluta matchen i sista ronden för att inte förlora på poäng. Han svingade vilt, men Hermansson försvarade sig väl och prickade själv brasilianaren med ett par fina träffar.

– Jag tycker att min precision, snabbhet och variation blev avgörande. ”Jacare” slår otroligt hårt och han träffade mig några gånger, men jag lyckades röra på mig, pumpa ut jabben och plocka poäng i alla ronder, säger Hermansson.

Vill tävla igen i oktober

Efter en intensiv period med fyra matcher inom loppet av ett år vill Jack Hermansson nu ha tid att återhämta sig. Han hoppas gå sin nästa match i Köpenhamn i oktober, en UFC-gala som ännu inte har bekräftats.

– Jag vill gå huvudmatchen på den galan och möta ett till toppnamn. Jag är besatt av att bli världsmästare och vill ha en motståndare som tar mig närmare titeln. Nu hoppade jag in med kort varsel och räddade den här galan mot en av de bästa i hela världen. Jag tycker att jag förtjänar en belöning för det, säger han.

Jack Hermansson har nu vunnit 20 av sina totalt 24 proffsmatcher i MMA. Han har vunnit sex av sina senaste sju i UFC varav fyra på raken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.