• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Svenske UFC-fajtern Jack ”The Joker” Hermansson, 30, är född och uppvuxen i Uddevalla, men bosatt i Oslo sedan tio år tillbaka. Foto: SVT/Bildbyrån

”The Joker” inför stora UFC-matchen: ”Jag kommer att chocka världen”

Publicerad

Uddevallasonen Jack Hermansson, 30, har på kort tid etablerat sig som en av världens främsta UFC-fajters i mellanvikt (84 kilo).
Natten mot söndag går han en av de största matcherna i svensk MMA-historia.
– Majoriteten tror antagligen inte att jag kommer att vinna, men jag kommer att chocka världen, säger han när SVT Sport hälsar på i Oslo.

Solen skiner över Frognerparkens välordnade trädgårdar och karaktäristiska skulpturer. Det är strålande aprilväder i Oslos största park och Jack Hermansson kommer gående med en matlåda i handen innan han glatt slår sig ner på en stol i solskenet.

Han behöver fylla på med proteiner och kolhydrater efter ett slitsamt träningspass på över två timmar. Ändå sprudlar han av energi och avfyrar gång på gång sitt breda leende – det som har gett honom smeknamnet ”The Joker” efter likheten med skurken i Batman.

Han är bara dagar bort från karriärens svåraste prövning hittills, men om det finns någon nervositet så märks den inte alls.

– Den här matchen betyder allting för mig. Det är det här jag kämpar och sliter för varje dag, säger han till SVT Sport.

– Vinner jag får jag en helt ny position i viktklassen där man kommer att prata om mig som en av dem som ska utmana om titeln. Det är en otroligt stor chans.

”De tyckte att jag hade ett leende som Jokern i Batman”

”Han är sinnessjukt bra”

Sedan debuten i UFC hösten 2016 har Jack Hermansson utmärkt sig som aktiv och framgångsrik. Han har gått hela åtta matcher varav sex har slutat med seger och fyra på avslut redan i den första ronden.

På mindre än ett år har han vunnit tre raka matcher – två på submission och en på knockout – och gjort sig förtjänt av den position han nu hamnat i.

Natten mot söndag går han huvudmatchen på UFC-galan i Florida. Fem ronder mot världstrean Ronaldo ”Jacare” Souza från Brasilien. En fajter som anses vara en av de bästa någonsin som aldrig har fått utmana om ett mästarbälte i UFC.

– Han är sinnessjukt bra helt enkelt. Det är få personer som du kan besegra som kan ge dig mer cred. Han är oerhört respekterad och jag har som MMA-fan sett de allra flesta av hans matcher.

Jobbade i en djuraffär

För tio år sedan flyttade Jack Hermansson till Oslo för att det var enklare att hitta jobb där än i Uddevalla. Han arbetade som lärarvikarie och i en djuraffär. Men det var kärleken till MMA:n som till slut fick honom att stanna i den norska huvudstaden.

När han nu går ut till UFC-oktagonen har han alltid med sig en flagga som är hälften svensk, hälften norsk.

– Jag vill verkligen representera båda länderna så gott det går. Jag är uppvuxen på västkusten, det är där jag har min familj och det var där jag började med brottning som nioåring. Men det var i Norge som min MMA-karriär utvecklades och därför väljer jag att gå in med dubbla flaggor, säger han.

Och lägger till:

– Med stolthet.

På Frontline Academy i centrala Oslo blir det också ett extra fokus på Hermansson jämfört med större gym i USA där stjärnorna ofta trängs med varandra. När SVT Sport hälsar på i källarlokalen, tio dagar före match, står brottning på schemat.

De andra turas om att möta Hermansson. Varje minut attackerar en fräsch kropp den allt tröttare Hermansson. Ibland så utmattad att han skriker. Han närmar sig bristningsgränsen.

Allt för att efterlikna pressen som hans kommande motståndare förväntas komma med.

Hermansson rejäl underdog

”Jacare” är en 39-årig veteran med 33 proffsmatcher i MMA. Han är flerfaldig världsmästare i brasiliansk jujutsu och har svart bälte i judo, men har också visat att han är kapabel att knocka de bästa i världen med nävarna.

Hermansson går in som rejäl underdog, även om han själv är rankad tia i världen och har vunnit 19 av sina 23 proffsmatcher.

– Jag har kanske flugit under radarn för många, men jag har hållit på länge, har vunnit det största bältet i Europa (Cage Warriors) och mötte flera före detta UFC-fajters redan innan jag kom in i organisationen. Jag har jobbat otroligt hårt för att komma hit och jag förtjänar den här positionen.

Vad säger du till de som anser att du inte borde ha en chans?

Hermansson spricker upp i ett nytt stort leende och svaret kommer blixtsnabbt.

– Vänta och se.

– De kommer att ha en helt annan bild av mig efter den här matchen. Jag har hållit på med den här sporten tillräckligt länge nu för att mäta mig med de bästa och visa att jag håller samma nivå.

Motståndaren lovad titelmatch vid seger

Ett extra fokus på mental träning det senaste året har resulterat i tre raka segrar, ett ökat självförtroende och ett jättekliv mot det stora målet som driver honom varje dag.

Hur nära är du en titelmatch i dagsläget?

– Vinner jag den här matchen är jag sjukt nära. Jag vågar nästan inte tänka på det för det känns lite overkligt att vara så nära att uppnå min dröm om att bli mästare. Det är onödigt att fantisera för mycket så jag försöker lägga alla sådana tankar åt sidan.

– Jacare har blivit lovad en titelmatch om han besegrar mig så förhoppningsvis hamnar jag i en liknande situation om jag vinner.

Se hela reportaget med Jack Hermansson i spelaren ovan. Galan sänds på Viaplay natten mot söndag med start 04.00. Hermansson går huvudmatchen och förväntas tävla cirka 06.00.

JACK HERMANSSON OM...

Visa

...varför han kallas ”The Joker”: ”Första gången jag blev kallad det var i gymnasiet av några kompisar som tyckte att mitt leende påminde om ”Jokern” i Batman. Nästa gång var på en invägning inför en MMA-match när folk började ropa ”The Joker, The Joker” åt mig eftersom de tyckte jag hade ett sådant leende. Då tänkte jag att det får väl bli mitt smeknamn då, eftersom sådana är vanliga inom MMA”.

...motståndaren Jacare Souza: ”Han har inte många svagheter. Framför allt är han en av de bästa någonsin inom brasiliansk jujutsu. En klassiker är när Jacare mötte legendaren Roger Gracie i en BJJ-match och lät honom bryta av armen – för att sedan fortsätta och vinna matchen på poäng. Det säger en del om hans psyke”.

...vikten av den mentala biten: ”Hela mitt liv är skräddarsytt för att jag ska bli en så bra MMA-utövare som möjligt. Alla förberedelser måste vara genomtänkta in i minsta detalj och inget ska lämnas åt slumpen. Jag jobbar mycket med mental träning och visualiseringstekniker. Det är otroligt svårt att träna i flera månader för att sedan gå upp och leverera på kommando när pressen är som störst”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer