Svenska MMA-stjärnan ställs mot rankat motstånd i sin kommande UFC-match Foto: Bildbyrån.

Svenska UFC-stjärnan Lina Länsberg klar för ny match

Uppdaterad
Publicerad

Lina Länsberg har blivit lite av en veteran i MMA-buren hos världsorganisationen UFC. Den 37-åriga svenska kampsportsstjärnan har hunnit med hela sju matcher och har två raka raka segrar bakom sig. Och nu ställs hon mot sitt tuffaste motstånd i karriären i form av nionderankade Sara McMann.

– Jätteroligt med ny match. Hade tänkt vila innan ny fajt men när jag fick erbjudandet om just den matchen var det inget snack om saken., säger Länsberg till SVT Sport.

Lina ”Elbow Queen” Länsberg har gått från klarhet till klarhet i sin UFC-karriär. Efter en tuff start i Ultimate Fighting Championship, världens främsta MMA-organisation, har den 37-åriga svenskan satt Sverige och hemstaden Malmö på kartan med fina resultat. Och på köpet klättrat upp till elfte plats i världsrankningen.

Den svenska MMA-stjärnan som har radat upp två segrar, senast mot Macy Chiasson i Danmark, ska nu göra sig redo för sitt livs tuffaste fajt. Den 25 januari 2020 ska hon ta sig an Sara McMann på UFC Raleigh i Noth Carolina. Matchen är i bantamviktklassen (61.3 kilo).

– Hon är definitivt på väldigt hög nivå som fajter och idrottare. Hon har varit med oerhört länge. Hon har OS-silver i brottning sedan tidigare. Jag är stolt över att få möta sådant motstånd.

Elbow Queens största utmaning

McMann är ingen dussmotståndare. Den 39-åriga amerikanskan är rankad nia i världen, matchfacit elva segrar och fem förluster, och har gått matcher mot storheter som Ronda Rousey, Miesha Tate och Amanda Nuñes, för att nämna några. Det är sannerligen en viktig fajt som väntar Länsberg.

– Största utmaningen är att hon är så duktig brottare. Men att hon varit med så länge och har den erfarenhet som krävs. Hon vet vad som behövs.

Malmöiten Länsberg har visat UFC och omvärlden vad hon är kapabel till, speciellt i sina två senaste bataljer. Hon har grund i sin thaiboxning och kombinerar det med ren boxning och stark brottning. Frågan är vad som krävs för att besegra amerikanskan. För en seger skulle föra ”Elbow Queen” ett steg närmare utmanarpositionen och en potentiell titelmatch.

– Det känns gött nu alltså. Det känns bra att saker och ting börjar falla på plats. Att jag ser resultat i träningen.

Ett lagarbete

Länsberg har varit minutiös i sina förberedelser ju längre tid hon har varit i UFC. Och nyckeln till framgång har varit ett lagarbete bakom framgångarna.

– Jag har bra coacher runt mig. Akira Corassani har övergripande ansvar plus MMA- och brottningsträning och Johannes Andersson när det gäller grappling. Men det är ännu fler i teamet som bidrar. Det har också hjälpt att resa land och rike runt och sparras mot andra kvinnliga fajters som bland andra Cornelia Holm från Göteborg.

Vad händer vid en seger i denna match? Du klättrar i rankningen. Börjar du tänka på titelmatcher?

– Det är klart att det finns i huvudet någonstans att gå titelmatch. Men det handlar också om möjligheten att gå match mot den absoluta världstoppen. Att bli rankad bland topp tio i UFC är ett bevis att man är i organisationen för att hålla sig i toppen.

ARKIV: Här vinner Länsberg mot Ervinger (2 juni 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.