Länsberg, som bor i Malmö, jublar inför ”hemmafansen” i Köpenhamn. Foto: Bildbyrån

UFC-stjärnan Lina Länsberg vann toppmatchen: ”Bättre än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Segern i Globen i somras var hennes största ögonblick i karriären.
I Köpenhamn följde Lina Länsberg, 37, upp med ännu en enorm prestation och vann en klar poängseger över amerikanskan Macy Chiasson.
– Det känns som att jag är bättre än någonsin, säger hon till SVT Sport.

I juni krossade hon MMA-pionjären Tonya Evinger inför ett kokande Globen.

I dag fick Lina Länsberg, som bor och tränar i Malmö, gå ännu en match på ”hemmaplan” på den första UFC-galan någonsin i Köpenhamn. Och ännu en gång hade Länsberg ett enormt publikstöd i ryggen.

Obesegrade amerikanskan Macy Chiasson – rankad elva i världen och en placering före tolvan Länsberg – öppnade aggressivt och tryckte upp svenskan mot buren. Länsberg förlorade den första ronden, men höll sig lugn och samlade information om sin motståndare.

– Jag hade kunnat göra mer i första ronden och det ville mina tränare också, men jag fick känna på vad hon hade att erbjuda och tycker att jag hanterade det ganska proffsigt, säger Länsberg.

Överlägsen i sista ronden

I andra ronden brottade Länsberg ner Chiasson på marken där hon fick dominant position. Samma sak i den tredje och sista ronden där Länsberg var ännu mer dominant mot den allt tröttare motståndaren samtidigt som publiken hejade fram Länsberg genom att skandera ”Lina, Lina, Lina!”.

Två domare tyckte att Länsberg vann den sista ronden med 10-8, alltså med ytterligare en poängs marginal för överlägsenhet. Hon vann till slut ett enhälligt domslut med siffrorna 29-27, 29-27 och 29-28.

Segern var Länsbergs andra raka i UFC och hennes fjärde på totalt sju matcher i världens största MMA-organisation. Hon klättrar nu med all sannolikhet åtminstone en placering på UFC:s världsranking i bantamvikt (61 kilo).

– Jag ser ingen anledning att möta någon som är lägre rankad än mig nu när jag har vunnit över två som varit högre rankade än mig.

”Saker har klickat”

Vill du gå en ny match redan i år?

– Nej, nu vill jag vänta tills nästa år och vila upp mig mentalt lite grand. Det här är otroligt roligt, men stressnivån är hög. Det är inte som att gå till jobbet som förskolelärare riktigt.

– Jag tränar för fullt hela tiden, annars blir jag knäpp i huvudet, men just nu vill jag bara ha lite roligt med träningen och utvecklas.

Vad beror det på att du har varit såhär bra i dina senaste matcher?

– Det är verkligen saker som har klickat. Jag älskar känslan av att saker bara händer i buren utan jag tänker så mycket. Det är en fantastisk känsla.

– En del i det är nog att jag har åkt runt till olika ställen och tränat med tjejer. Det är inte bra att bara träna med killar. Sedan är jag ändå 37 år gammal nu och är på gymmet varje dag med killar som är 25. Ibland tycker jag att de är sådana idioter och då är det skönt att umgås med tjejer, säger Länsberg med ett skratt.

Ätit antibiotika hela veckan

Veteranen berättar också att hon kämpat med en inflammation i ena foten och tvingats äta antibiotika hela veckan.

– Det är en av mina tår som gör mest ont just nu. Jag fick in några knän i huvudet på henne också så de är lite ömma. Annars har jag inte så ont, säger Länsberg.

Klicka här för att se avsnittet med Lina Länsberg i SVT:s intervjuserie ”Gnällbänken”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer