Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så var UFC-galan i Globen – minut för minut

Publicerad

Alexander ”The Mauler” Gustafsson förlorade på hemmaplan i Globen mot amerikanen Anthony Smith.
SVT Sports Petter Öhrling var på plats i Globen och direktrapporterade.

SVT rapporterade · Följ UFC-galan i Globen

09.17
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIT'S TIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIME!!!

God morgon MMA-vänner och fightfans runt om i vårt avlånga land.
 
Det är ganska exakt två år sedan UFC senast var i Sverige. Den gången blev det en magisk kväll där Alexander Gustafsson stod för sitt livs match, vann på spektakulär knockout och därefter friade till sin flickvän inne i oktogonen (hon sa ja).

Den här gången, UFC:s sjätte Sverigebesök i ordningen, ställs "The Mauler" mot amerikanen Anthony Smith, rankad fyra i världen i lätt tungvikt (93 kilo). Både Smith och svensken kommer närmast från en förlust mot mästaren i viktklassen tillika legendaren Jon Jones. Frågan är vem av Jones två offer som lyckats resa sig bäst. Vägen tillbaka till en ny titelmatch är nog en bit bort för båda herrarna. Gustafsson har redan fått hela tre försök på mästarbältet, och Smith blev utklassad av Jones i mars. Se vårt reportage med "The Mauler" här.

I övrigt då? Det skulle varit sex svenskar på matchkortet, men sent på torsdag kväll meddelade UFC att svenske stjärnan Ilir Latifi skadat ryggen och lämnat återbud. Därmed ströks toppmatchen mellan Latifi (nia på världsrankingen) och schweizaren Volkan Özdemir (sjua). Läs mer om det här.

Vi har två svenska debutanter. Dels Albyfajtern Rostem "Kurdimus Prime" Akman (dubbla EM-guld som amatör) som kallades in med kort varsel, dels Bea Malecki som vunnit SM, EM och VM som thaiboxare och i MMA-kretsar gjorde sig ett namn i tv-serien "The Ultimate Fighter". Läs mer om Malecki här.

En annan före detta världsmästare i thaiboxning är 37-åriga Lina Länsberg, pionjär inom svensk MMA på damsidan, som möter Tonya Evinger. Amerikanskan har varit i världstoppen i över ett decennium och mötte till exempel Gina Carano redan 2007. Läs mer om den matchen här.

Slutligen har vi Daniel Teymur vars UFC-kontrakt sannerligen står på spel efter tre raka förluster. En vinst är ett måste för honom i dag. Läs mer om det här.
09.23
16.00 – Galan börjar
Lättvikt: Joel Alvarez-Danilo Belluardo (Alvarez segrare via teknisk knockout 2.22 i andra ronden)
Lätt tungvikt: Darko Stosic-Devin Clark (Clark segrare på enhälligt domslut efter tre ronder – 29-28, 29-28, 29-28)
Bantamvikt: Bea Malecki-Eduarda Santana (Malecki segrare via rear-naked choke 1.59 i andra ronden)
Lättvikt: Nick Hein-Frank Camacho (Camacho segrare via teknisk knockout 4.56 i andra ronden)
Lättvikt: Stevie Ray-Leonardo Santos (Santos segrare via knockout 2.17 i första ronden)
Bantamvikt: Tonya Evinger-Lina Länsberg (Länsberg segrare på enhälligt domslut efter tre ronder – 30-27, 30-27, 30-26)
Weltervikt: Rostem Akman-Sergej Khandozhko (Khandozhko segrare på enhälligt domslut efter tre ronder – 29-28, 29-28, 29-28​)

19.00 – Huvudkortet börjar
Fjädervikt: Daniel Teymur-Sung Bin Jo (Teymur segrare på enhälligt domslut efter tre ronder – 30-27, 30-27, 29-28)
Lättvikt: Damir Hadzovic-Christos Giagos (Giagos segrare på enhälligt domslut efter tre ronder – 29-27, 29-27, 29-28)
Fjädervikt: Makwan Amirkhani-Chris Fishgold (Amirkhani segrare via anaconda choke 4.25 i andra ronden)
Lätt tungvikt: Jimi Manuwa-Aleksandar Rakic (Rakic segrare på knockout 0.47 in i första ronden)
Lätt tungvikt: Alexander Gustafsson-Anthony Smith
16.00
Vill gärna titta här.
16.03
Hej igen. Då är jag på plats octagonside i Globen och vi inväntar kvällens första match. Den mellan spanjoren Joel Alvarez och italienaren Danilo Belluardo.
16.06
Om jag har räknat rätt så är Alvarez den sjunde spanjoren i UFC:s historia. För ett land med omkring 50 miljoner invånare har de förvånansvärt få boxare och MMA-fajters på högsta nivå.
16.08
Danilo Belluardo ska inte förväxlas med NBA-stjärnan Danilo Gallinari. Den förstnämnde är farlig i burar, den andre är farlig under korgar. Dessutom skiljer typ 30 centimeter i längd.
16.13
Det är den högljudde Bruce Buffer som är octagon announcer och i vanlig ordning har han på sig en spexig kavaj. Alla mönster på den här varianten ger mig huvudvärk. Det är som att kolla in i ett kalejdoskop.
16.13
Galans första match har börjat. Det är totalt tolv matcher i kväll.
16.24
Joel Alvarez vinner galans första match på teknisk knockout i den andra ronden. Spanjoren matar slag mot Belluardo och domaren bryter matchen. Alvarez firar med att hoppa över stängslet på buren, men det får man inte göra och han skyfflas snabbt tillbaka in igen.
16.24
🗨️ ”Men 'The Mauler'… är inte han slut nu? Eller?” 🤔 Personligen tror jag inte det, men mycket står på spel i lördagens match mot Anthony Smith. ➡️ Läs analysen här: svt.se/sport/mma/kron…

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer