The Mauler: ”Finns ingen känsla som att kliva in i ett fullsatt Globen”

Uppdaterad
Publicerad
Många hävdade att Alexander Gustafsson, 32, var slut när han i december förlorade sin tredje titelmatch i karriären.
Nu vill han motbevisa tvivlarna – på hemmaplan i Globen där han är obesegrad.
– Förra matchen gick åt helvete, men i min värld slutar man inte att kämpa bara för att man har förlorat. Jag älskar den här sporten, säger MMA-stjärnan till SVT Sport.

Se hela reportaget längst ned i artikeln.

I slutet av december förra året haltade en skadad Alexander Gustafsson ut och mötte media efter nederlaget i titelmatchen mot Jon Jones.

Ett knä som träffade under bältet tidigt i matchen gjorde så stor skada på svenskens ljumske att amerikanen enkelt kunde plocka ner ”The Mauler” i tredje ronden och avsluta matchen.

Tredje titelmatchen i karriären – tredje förlusten.

Kritiken blev massiv.

Bland annat ställde Aftonbladet frågan ”Borde The Mauler avsluta karriären?” på sin hemsida. Över 70 procent av 80 000 människor svarade ”ja”. Expressens Mats Olsson skrev en krönika med rubriken: ”Dags att lägga av nu, Alexander”.

”Det gick åt helvete”

Men Arbogasonen skakade av sig motgången och är nu redo för comeback i UFC-oktogonen.

På lördag kväll möter han amerikanen Anthony Smith i huvudmatchen på galan i Globen.

– Titelmatchen mot Jones senast gick inte alls som jag hade tänkt mig. Det gick åt helvete helt enkelt. Men jag var direkt motiverad att gå en ny match. Det är upp till var och en hur man hanterar en förlust, men i min värld kämpar man vidare, säger han till SVT Sport.

Gustafsson är i dag rankad tvåa i världen bland utmanarna till mästarbältet i lätt tungvikt (93 kilo), men behöver sannolikt vinna några matcher på raken för att förtjäna en ny titelmatch.

Motståndaren Anthony Smith är rankad fyra och förlorade på poäng mot mästaren Jon Jones i sin senaste match i mars.

– Det är en farlig motståndare. Han är vild av sig och det är lite kamikaze över honom. Men det går att stoppa honom. Allt känns skitbra och jag kommer att ta hem det här, säger Gustafsson.

”Hela arenan på din sida”

Till skillnad från förra matchen går han den här gången in som favorit. Och framför allt har han stödet från tusentals svenskar i ryggen.

– Jag föredrar att fajtas på hemmaplan. Det är en otroligt skön känsla att känna hur hela arenan är på din sida. Jag triggas väldigt positivt av det och hade gärna fajtats hemma varenda gång om jag kunnat, säger han och fortsätter:

– Familjen och alla dina vänner är på plats samtidigt som alla peppar dig. Man känner att man har ett helt land i ryggen. Det finns ingen känsla som att kliva in i ett fullsatt Globen eller Tele2 Arena.

”Lite äldre, lite skäggigare”

”The Mauler” är obesegrad i Globen och hans två matcher i arenan (2012 och 2017) har båda varit rena uppvisningar.

– Jag är stolt över båda matcherna. Det är två riktiga höjdpunkter i min karriär som jag alltid kommer att bära med mig. Jag har lyckats visa upp bra boxning och bra fotarbete, precis som jag kommer att göra igen den här gången.

Vad är skillnaden på Alexander Gustafsson i dag och han som tävlade i Globen första gången 2012?

– Äh, jag är lite äldre och skäggigare bara. Annars är det samma person.

”MAULERS” UFC-MATCHER I SVERIGE

Visa

Maj 2017: Besegrade hårdslående brassen Glover Teixeira på spektakulär knockout i den femte ronden. En uppvisning och kanske svenskens bästa match i karriären. Efteråt gick han ner på knä och friade till sin flickvän Moa Johansson framför över 12 500 åskådare i Globen.

Januari 2015: Ett av karriärens tyngsta nederlag. UFC anordnade organisationens dittills näst största evenemang någonsin och fyllde Tele2 Arena med 30 000 åskådare – mitt i natten. Då skallade Gustafsson ihop med motståndaren Anthony Johnson vilket ledde till att amerikanen kunde vinna på teknisk knockout i första ronden.

April 2012: Den då 25-årige Gustafsson är ett av de mest lovande namnen i den stjärnspäckade viktklassen lätt tungvikt. Hans stjärnstatus har blivit så stor att UFC för första gången besöker Sverige. Ett fullsatt Globen kokar. ”The Mauler” är nära att avsluta tuffe brassen Thiago Silva redan i den första minuten, men vinner till slut på poäng efter tre ronder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer