Ilir Latifi under matchen mot ukrainaren Oleksij Olejnik under UFC-galan i Las Vegas. Foto: Bildbyrån

Svenske MMA-fajtern avstängd – hade infektion i kroppen

Uppdaterad
Publicerad

Ilir Latifi besegrade ukrainaren Oleksij Olejnik under en UFC-gala i Las Vegas i början av oktober. Efteråt inför rullande kameror avslöjade den 39-årige MMA-fajtern att han hade stafylokocker, en bakterieinfektion, i kroppen under matchen.  

Nu får det konsekvenser: Latifi stängs av tillfälligt från att tävla i delstaten Nevada.

Segern i Las Vegas var Ilir Latifis andra raka i tungviktsklassen och kom efter tre ronder via domslut.  

Men vad som också väckte stor uppmärksamhet var skåningens uttalande i matchintervjun efteråt, där han avslöjade att han egentligen var nära att ställa in med kort varsel.  

– Mitt ben är svullet. Jag berättade inte ens för mina tränare. Jag fick en stafylokockinfektion för två dagar sedan. Som ni kan se här så är mitt ben helt svullet. När jag vaknade imorse kände jag bara att jag inte kan ställa in ytterligare en match, så jag gick fajtern med feber och stafylokocker, det är en del av att vara en fajter, sade han bland annat. 

Nevadas kommission fördömer beteendet

Uttalandet möttes av reaktioner, då den typen av bakterieinfektion potentiellt kan leda till allvarliga infektioner i blodet. Och nu har sportkommissionen i delstaten Nevada beslutat att tillfälligt stänga av Latifi med anledning av det som har hänt.  

Kommissionen säger i ett uttalande att ”beteendet inte tolereras” men tillägger att de har varit i kontakt med Latifi som då uttryckte ånger över sitt beslut att tävla med infektion i kroppen. 

”Vet inte vad som händer”

Den svenske MMA-veteranen måste nu invänta ett så kallat bedömningsavtal från kommissionen, som avgör om han får tävla i delstaten igen eller inte.  

Frågan är samtidigt hur stor påverkan det får på Latifi. I samma matchintervju öppnade han upp om att han börjar se slutet på karriären:  

– Jag fyller 40 nu och vet inte vad som händer framöver. Vi får se vad som händer.

UFC-mästaren lever som en samuraj: ”Jag är bara mig själv”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjeckiens Jiri Prochazka är Europas ende UFC-mästare just nu. Foto: SVT/Youtube

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.