Pannie Kianzad och Lina Länsberg Foto: Bildbyrån

Svenskorna möts i UFC: ”Vet inte hur – men jag vinner”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska MMA-stjärnorna Pannie Kianzad och Lina Länsberg ska ställas mot varandra i UFC den 16 april i Las Vegas.

Det är första gången någonsin som två svenskor möts i världens största MMA-organisation.

– Jag vinner. Jag vet inte hur men jag vinner, säger Pannie Kianzad SVT Sport.

Kianzad, 30, har nyligen skrivit på ett nytt, välbetalt kontrakt med UFC, känt som den största kampsportsorganisationen i världen.

Nu väntar ett hett svenskmöte när Pannie ”Banzai” Kianzad ställs mot Lina ”Elbow Queen” Länsberg i Las Vegas den 16 april.

– En väldigt spännande match. Speciellt med tanke på var vi var i vår utveckling för tio år sedan. Se vilken hög nivå vi håller på den kvinnliga sidan. Bor i samma stad och tävlar i samma viktklass. Det säger mycket om svensk kvinnlig MMA, säger Kianzad till SVT Sport.

Det blir inte första gången som de möts i oktagonen. Redan 2012 gjorde Kianzad och Länsberg upp i Malmö där den förstnämnda drog det längsta strået med en teknisk knockout i den tredje ronden.

– Vår förra match blev framröstad till årets match. Denna match har potential att nå den nivån eller vara ännu bättre.

Gör comeback efter uppehållet

Att Lina Länsberg, 39, är revanschsugen, och att det finns mycket känslor inför mötet, råder det inget tvivel om. Men Pannie Kianzad är också hungrig på seger.

– Lina är högre rankad än mig, så det är ett mål att slå henne och klättra i rankning. Vi har olika tekniska färdigheter, vi har både en bakgrund inom stående fajting men våra stilar skiljer sig åt. Jag är mer aggressiv med mina händer. Hennes styrkor är i klinchen och brottningen, säger hon.

Båda fajterna kommer närmast från varsin förlust. Kianzads kom i september 2021 i enhälligt domslut mot amerikanskan Raquel Pennington medan Länsberg föll på samma vis mot Sara McMann i januari 2020.

Innan förlusterna kom hade Kianzad en vinstsvit på fyra raka segrar och Länsbergs svit sträckte sig till två vinster i rad.

Matchen i Las Vegas blir Lina Länsbergs första fajt sedan hon tog ett två år långt uppehåll för att bland annat bilda familj.

MER MMA: Tungviktsmästaren: ”UFC har inte behandlat mig väl” (23 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.