Foto: Christer Ringblom

Svenskt EM-guld för Astvik i MMA: ”Ska fira med hamburgare och öl”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige skördade stor framgång under midsommarafton när fyra EM-guld säkrades i amatör-MMA.

Regerande världsmästaren Anna Astvik tog dubbel revansch när hon vann svenskfinalen mot Nina Back i stråvikt, 48-52-kilosklassen.

– Anna var det starkaste kortet, hon var helt enkelt fysiskt starkare denna gång, säger förbundskapten Christer Ringblom.

Anna Astvik förlorade fjolårets EM-final mot landsmaninnan Fannie Redman. Under SM förlorade hon mot Nina Back, bara tre veckor efter att ha blivit världsmästare. Men idag kom hennes revansch när hon för första gången blev europamästare i amatör-MMA genom att besegra Nina Back i finalen.

–  Det var en rolig match, för båda var säkra på att vinna innan finalen, säger Astvik och förklarar hur hon hade lagt upp taktiken:

– Jag visste att hon skulle gå på armlås och hon höll på att lyckas i första ronden. Men jag höll mig lugn och så fort jag kom ur började jag smälla på.

Förbundskapten Christer Ringblom var inte förvånad att Astvik vann, men på sättet hon gjorde det.

– Anna överraskade med att ta ner Nina på mattan. Jag trodde hon skulle försöka hålla det stående eftersom att Nina är väldigt bra på att jobba underifrån.

Ytterligare tre guld

Utöver Anna Astvik slog Sverige till med triss i EM-guld. Mästerskapsdebutanten, Frida Vastamäki vann i bantamvikten, 61-kilosklassen, genom att besegra brittiskan Joanne Doyle på teknisk knockout.

– Även Frida överraskade genom att vinna sin match stående. Hon är bättre i markmomenten men vann både första och sista matchen på knock, säger Ringblom.

Renato Vidovic vann herrarnas bantamvikt och Amir Malekpour fjädervikten, 66-kilosklassen efter teknisk knockout.

– Amir vann med bara sekunder kvar av ronden. Han sa att han kände att han var tvungen att snabbt avsluta matchen innan ronden skulle ta slut, säger Ringblom.

Nu väntar en kväll av firande för det svenska landslaget.

– Det blir hamburgare och öl ikväll, säger Anna Astvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.