Alexander Gustafsson: ”Att slå Jones är större än titeln”

Uppdaterad
Publicerad

Söndag morgon den 30 december har MMA-stjärnan Alexander Gustafsson, 31, chansen att ta hem UFC:s världsmästarbälte.
Men att besegra motståndaren och legendaren Jon Jones, 31, smäller högre.
– Jones är bäst i världen så det är större att slå honom. Det här är min drömmatch, säger ”The Mauler” till SVT Sport.

Se reportaget i gårdagens Sportspegeln – spola fram till  13.12 in i sändningen.

Under hela sin karriär har Alexander Gustafsson kämpat mot målet att bli mästare i UFC, världens största MMA-organisation.

Men redan i den här intervjuns första ord så gör han en sak tydlig:

– Jag skiter i titeln, det är matchen mot Jon Jones som är det viktiga. Det här är den absolut största matchen i min karriär. Min drömmatch på alla sätt och vis. Om jag sedan får en titel som bonus så är det inte helt fel, säger ”The Mauler”.

Varför matchen mot Jones är så viktig?

Dels för att amerikanen i mångas ögon klassas som tidernas främste MMA-fajter. Dels för att Gustafsson är den man som har kommit närmast att på riktigt besegra amerikanen.

”Kan inte stirra mig blind på förra matchen”

Deras möte i Toronto för fem år sedan gick tiden ut efter fem stentuffa ronder. Jones vann på poäng i domarnas ögon, men ingen har pressat honom lika hårt som svensken. Varken före eller efter.

– Jag har sett matchen i efterhand en hel del gånger nu. Jag tycker fortfarande att jag vann, men det är skit samma. Nu är det en ny match och jag fokuserar på det som ligger framför mig, säger Gustafsson.

Vad är den stora skillnaden i dag jämfört med er första match?

– Jag har inte samma sportsliga respekt som första gången, nu vet jag att jag besitter kvalitéerna för att slå honom. Sedan tror jag inte att han underskattar mig den här gången och det gör honom ännu farligare. Han kommer med sin bästa form och då finns det inga ursäkter efter den här matchen, säger svensken och fortsätter:

– Samtidigt har fem år passerat och båda är annorlunda i dag, jag kan inte stirra mig blind på vårt första möte.

”Få förunnat med en tredje titelchans”

Även om Gustafsson har varit inaktiv på grund av skador och bara gått två matcher (två segrar) de senaste tre åren så har han under den perioden aldrig varit lägre rankad än fyra i världen i lätt tungvikt (93 kilo).

Nu får han sin tredje chans i karriären att vinna ett mästarbälte i UFC. De första två har slutat med knappa poängförluster – först ett enhälligt domslut mot Jones 2013, sedan ett delat domslut mot nuvarande tungviktsmästaren Daniel Cormier i oktober 2015.

Vad händer om du förlorar den här gången också?

– Ja... jag vet inte. Det är tredje gången gillt. Allt på ett bräde, precis som i alla andra matcher.

Ingen har någonsin fått en fjärde titelchans efter att ha förlorat de första tre?

– Nej, det är få förunnat att jag får en tredje. Det är jag väldigt glad över och jag ska göra det absolut bästa jag kan för att ta hem det här. Jag har ingen aning om vad som händer om jag vinner och ingen aning om vad som händer om jag torskar. Jag går in i det här med noll koll och fokuserar bara på det jag har framför mig.

Och hur slutar det?

– Jag knockar honom i fjärde ronden. Då har jag känt på honom lite i tre ronder och sedan avslutar jag honom i fjärde. Efter det tar jag hem bältet till Sverige och så firar vi ordentligt.

Fotnot: Matchen sänds i Viaplay söndag den 30 december. Huvudkortet börjar 04.00 och Gustafssons match uppskattas börja cirka 06.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer