MMA-stjärnan Alexander ”The Mauler” funderar på en comeback. Foto: TT/SVT

Alexander ”The Mauler” Gustafsson: ”Jag är sugen på comeback”

Uppdaterad
Publicerad

MMA-stjärnan Alexander Gustafsson, 32, är sugen på comeback.

Under sommaren har ”The Mauler” nobbat två erbjudanden från UFC – men hungern växer.

– Det var inget genomtänkt beslut att lägga av. Jag är bra sugen på att göra comeback alltså, säger han i en exklusiv intervju med SVT Sport.

”Tack för showen, det är slut nu”.

Det var efter förlusten i Globen den 1 juni som Alexander Gustafsson chockade MMA-världen med sitt beslut att lägga av.

Två och en halv månad har passerat sedan dess, och i sin första stora intervju efter beskedet berättar ”The Mauler” om det växande suget på en comeback.

– Det kliar som fan i fingrarna. Att lägga av sådär var ett väldigt impulsivt beslut och inte riktigt genomtänkt. När jag kom hem efter matchen kände jag ”vad skönt att skiten är över”, men efter ett par dagar i soffan undrade jag om det verkligen var rätt beslut. Om det var smart av mig att slänga handskarna i buren inför hela världen.

– Jag är en så jävla dålig förlorare att det bara brann i mig. Det var sjukt hur ont det gjorde. Inte fysiskt, utan i själen. Jag skulle slå den där killen, men det bara låste sig. Det är inte ett sånt avslut på karriären jag har tänkt mig, säger Gustafsson till SVT Sport.

Nobbat två erbjudanden från UFC

UFC har kontaktat stjärnan med två konkreta erbjudanden om matcher, men svensken har tackat nej. Samtidigt står Gustafsson fortfarande under kontrakt med organisationen.

– Jag har nog fem eller sex matcher kvar på det kontraktet. Jag har rätt att lägga av när jag vill, men det finns gott om matcher att ta och några duktiga motståndare i min viktklass som jag är jävligt sugen på att testa. Både att testa dem och mig själv, säger han.

Det första erbjudandet kom redan två veckor efter förlusten mot Anthony Smith.

– Vi blev lite tagna på sängen, jag hade precis gått i pension och var fortfarande medicinskt avstängd från närkontakt. Det var inte rätt i tiden, men jag och UFC har haft en konversation fram och tillbaka. Om jag tar beslutet att ge den här karusellen en sista chans måste det göras på rätt sätt.

”Inte klarat av att se matchen”

Gustafsson pekar handen mot hjärtat.

– Det måste komma härifrån.

– Jag har haft två och en halv månad på mig att fundera. Jag vet att jag haft bristande motivation till och från, och någonstans i min uppbyggnad inför matcher har jag gjort fel. Jag vet inte om jag tappat min killer instinct, om jag blivit för bekväm eller om jag är för snäll. Det är det jag försöker gå till botten med nu, och varje vecka går jag och pratar med en sportterapeut.

Matchen som blev din sista, har du tittat på den i efterhand?

– Nej, jag har faktiskt inte klarat av det. Det är helt sjukt. Jag har inte fixat det riktigt. Men jag måste titta på den någon gång, säger han.

”50 procents chans till comeback”

”The Mauler” utesluter inte en comeback redan under 2019, men betonar också att han inte har bestämt sig och att han inte vill ge sina fans stora förhoppningar.

– Jag pratar som om det kommer att bli en comeback, haha.

Ja, lite grand.

– Jag ska vara försiktig där. Jag har velat i två och en halv månad egentligen. Jag är inte konsekvent med att jag har lagt av.

Så vad sätter jag för rubrik på det här?

– Haha, jag vet inte vad du ska sätta för rubrik. ”The Mauler är motiverad” kanske. Sugen. Hungrig.

Hur sannolik är en comeback på en procentskala, 1-100?

– 50.

Det låter som 80.

Gustafsson ler.

– Ja, man är bra sugen alltså.

Så showen kanske inte är helt slut ändå?

– Nej, jag skulle säga att showen är på en paus just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.