Oktogonen rengörs mellan nattens UFC-matcher i Jacksonville, Florida. Foto: TT

UFC-fajters kan straffas för kritik mot säkerhetsrutinerna

Uppdaterad
Publicerad

MMA-utövarna på galan UFC 249 kan straffas hårt ekonomiskt om de kritiserar UFC:s hälso- och säkerhetsrutiner.

Det avslöjar Yahoo Sports som tagit del av en av de tävlandes kontrakt.

– Man får uttrycka sin åsikt, säger UFC:s president Dana White.

Det är Yahoo Sports och mångårige kampsportsreportern Kevin Iole som avslöjar klausulen som skrivits in i matchkontrakten för nattens gala UFC 249.

Om någon av de tävlande kritiserar eller smutskastar UFC:s hälso- och säkerhetsrutiner riskerar de att bli av med hela sitt matcharvode och eventuella prestationsbonusar som av tradition delas ut till olika fajters vid varje gala.

Yahoo Sports har talat med UFC:s president Dana White via telefon. Han bekräftar att klausulen finns och förklarar den såhär:

– Om en fajter säger något som inte stämmer, till exempel att vi inte har testat någon för covid-19, så skulle det bryta mot kontraktet. Men om man säger något som är sant, eller bara uttrycker sin åsikt, är det skillnad, säger White.

Enligt White finns en liknande klausul inskriven i alla UFC:s kontrakt för att det inte ska spridas osanningar. Men att bara uttrycka något negativt om UFC räcker alltså inte för att bryta mot kontraktet, hävdar White.

UFC:s president Dana White gratulerar Henry Cejudo, mästare i bantamvikt. Foto: TT

Trump: ”Vi behöver sport”

UFC har kommunicerat ut flera riktlinjer kring säkerheten runt nattens gala i Jacksonville, Florida – den första på nästan två månader. Bland annat skulle de officiella segerintervjuerna direkt efter match ske via headset från en isolerad position utanför buren. I stället gick kommentatorn Joe Rogan upp i oktogonen vid flera tillfällen, och skakade dessutom hand med fajters.

Före galan började visades ett förinspelat videoklipp från USA:s president Donald Trump utanför Vita huset där han gratulerade UFC till att vara i gång igen och uppmuntrade andra organisationer och ligor att återupptas.

– Följ riktlinjerna för social distansering och allt annat ni behöver göra. Vi vill ha tillbaka all sport. Vi behöver sport, sade Trump bland annat.

UFC-fajtern Ryan Spann firar med sitt team i buren efter att ha besegrat Sam Alvey. Foto: TT

KLIPP: UFC-fajter testade positivt för covid-19 inför galan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.