Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjeckiens Jiri Prochazka är Europas ende UFC-mästare just nu. Foto: SVT/Youtube

UFC-mästaren Jiri Prochazka lever som en samuraj: ”Jag är bara mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Han beskrivs ofta som en samuraj.

Tjeckiens Jiri Prochazka – Europas ende UFC-mästare just nu – har en annorlunda framtoning än många av MMA-världens mer grandiosa figurer.

SVT Sport har fått en exklusiv intervju med en MMA-stjärna som sticker ut ur mängden.

I juni blev Jiri Prochazka UFC-mästare i lätt tungvikt efter att ha besegrat brassen Glover Teixeira via strypning i den femte och sista ronden.

Segern var hans 13:e raka i MMA-karriären och nu har tjecken, med 29-3 i matchfacit, vuxit ut till en av sportens största stjärnor.

Samtidigt sticker han ut ur mängden med sitt speciella sätt att ta sig an kampsporten och dess traditioner.

– Min tränare gav mig ”De fem ringarnas bok” av Miyamoto Musashi som är en känd samuraj. Jag började studera hans lära och inkludera mycket av det i mitt eget liv. Till exempel hur man är en god människa, hur man blir en bra fajter. Det handlar inte bara om den fysiska träningen utan också om att jobba med sina känslor och det mentala. Men jag är inte unik, jag är bara mig själv, säger Prochazka till SVT Sport.

Se mer av intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.