Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
UFC-mästaren Jiri Prochazka vill göra samma avtryck för europeisk MMA som Alexander Gustafsson. Foto: Bildbyrån/SVT

Jiri Prochazka har tagit över tronen i Europa – och hyllar ”The Mauler”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Gustafsson var under en period MMA-sportens ansikte utåt i Europa.

Den tronen tillhör nu tjecken Jiri Prochazka – mästaren i svenskens viktklass.

– Han var min idol, säger Prochazka i en exklusiv intervju med SVT Sport.

Prochazka vann mästarbältet i lätt tungvikt i mitten av juni när han besegrade brassen Glover Teixeira på en stor UFC-gala i Singapore.

Väl hemma i Tjeckien hyllades han av tusentals människor i staden Brno.

– Det var inget jag hade förväntat mig, men det var mäktigt. Det gjorde mig upprymd och förvånad att se så många människor. Det har aldrig hänt i Tjeckien tidigare efter en MMA-match. Det var fantastiskt att känna deras energi, säger Prochazka till SVT Sport.

Vill göra som ”The Mauler”

Mästaren, med 29-3 i matchfacit, hoppas nu ha samma betydelse för MMA-sportens framväxt i Tjeckien som den Alexander Gustafsson haft i Sverige.

”The Mauler” lyckades bland annat sälja ut Tele2 Arena mitt i natten när han 2015 mötte Anthony Johnson. Och då stod inte ens en titel på spel, likt den Prochazka nu har.

– Ja, jag vill göra samma avtryck som honom. Han var min idol. Hans boxning och fotarbete var fantastiskt. Och hans match mot Glover (i Globen 2017, reds anm) var mycket bättre än min, skrattar tjecken.

– Jag såg hans senaste match och vet inte om han är motiverad nog att fortsätta fajtas. Men för mig spelar det ingen roll, jag pratar hellre om hans storhet. Han är ödmjuk och en helt fantastisk kille. Vi har tränat ihop och sparrat med varandra och jag har ingenting negativt att säga om honom.

Tror du att han kan nå toppen igen?

– Ja, jag tror det. Om han har rätt motivation och inställning tror jag att han fortfarande kan nå dit.

KLIPP: UFC-mästaren lever som en samuraj: ”Jag är bara mig själv”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjeckiens Jiri Prochazka är Europas ende UFC-mästare just nu. Foto: SVT/Youtube

Har skickat erbjudande om match

Själv vill Prochazka ha ett returmöte med Glover Teixeira som han nyligen tog mästarbältet i från. Deras titelmatch i juni hyllades som en av de bästa titelmatcherna i viktklassens historia.

– Jag har skickat ett erbjudande till Glover om ett returmöte. Jag var inte nöjd med min insats utan vill visa alla varför jag är nummer ett.

Hur snart vill du vara tillbaka?

– Vi pratar med UFC om slutet av det här året, så vi får se. Var det sker eller på vilken gala spelar ingen roll. Först vill jag försvara mitt bälte mot Glover och besegra honom klart och tydligt. Sedan vill jag möta antingen Magomed Ankalaev eller Jan Blachowicz.

Vissa experter hävdar att den lätta tungvikten är den svagaste av alla viktklasser. Vad tänker du när du hör sånt?

– Haha! Oh man... jag har aldrig hört det. Men vem som än säger det, kom ner till vår viktklass och utmana oss. Jag tycker att det är respektlöst. Så kom hit och visa oss någonting då!

MER MMA: Nunes efter segern: ”Ska bara fortsätta på samma vis” (31 juli 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nunes besegrade Peña i UFC 277. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.