Uriah Hall i UFC. Foto: Bildbyrån

Förre UFC-stjärnan Uriah Hall om mörka tiden: ”Sneglade till och med på mitt vapen...”

Uppdaterad
Publicerad

Uriah Hall, 38, avslutade sin MMA-karriär i augusti.

Kort efter hamnade den tidigare UFC-fajtern i en depression.

– Jag föll ner i ett djupt hål, säger han till MMA Fighting.

Många kommer möjligen ihåg Uriah Hall för sina insatser i UFC-konceptet The Ultimate Fighter 2013. I augusti annonserade han sin pension efter förlusten mot Andre Muniz på UFC 276 – och drabbades då av en mental smäll.

– Efter att jag lämnade sporten föll jag ner i ett djupt hål. Jag hamnade i en depression. När du gör någonting under så lång tid så blir det vad du definierar dig med. Folk ser inte det. När man lämnar så tänker man ”finns det inget annat för mig att göra?”, säger Uriah Hall till MMA Fighting.

– Vid ett tillfälle sneglade jag på mitt vapen och stannade till och tänkte, ”vänta nu, det här kan sluta illa om jag inte tar mig ur det”. Depression är på riktigt och folk pratar inte om det. Det här är väldigt viktigt.

Tog hjälp av nära och kära

Han höll det för sig själv.

– Jag kände mig ensam och ville inte berätta för mina vänner för att inte framstå som en fegis. Jag ville vara en man och ta mig ur det, eftersom det är vad samhället har lärt en vad man ska göra. Så jag satt på soffan i veckor utan att veta vad jag skulle göra.

Hall pratade till slut ut med sina nära och kära. Parallellt har han börjat träna igen. En kombination som bidragit till att han tagit sig ur depressionen.

– Jag har lagt ner min själ i det här och plötsligt var det borta. Jag var på en djup, mörk plats, men lyckligtvis har jag bra folk omkring mig som stöttar mig.

Nu är Hall, som gjorde 19 matcher i UFC, tillbaka i sportens värld. I helgen gör han boxningsdebut när han ställs mot amerikanen Le'Veon Bell.

MER MMA: UFC-mästaren lever som en samuraj: ”Jag är bara mig själv” (3 aug):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjeckiens Jiri Prochazka är Europas ende UFC-mästare just nu. Foto: SVT/Youtube

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.