17-årige Solberg mästare i RallyX Nordic: ”Jag skakar”

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg är för första gången mästare i RallyX Nordic efter en dramatisk finaldag i Tierp.

– Det är helt fantastiskt, jag vet inte vad jag ska säga, jag skakar det är bara fantastiskt, säger en märkbart rörd Oliver Solberg till SVT Sport.

17-årige Solberg fick en bra finalstart och undvek närkontakt i första sväng där flera förare försökte ta position däribland titelutmanaren Oliver Eriksson. Eriksson hade häng på Solberg under första varvet men en krasch på varv två grusade Oliver Erikssons segerchanser.

– Jag fick en perfekt start men sen fick jag den smällen bakifrån i första sväng och drog i handbromsen. Så såg jag två bilar på innern och bara full gas hela vägen på yttern, jag var så nära väggen men jag var tvungen att prova, säger Oliver till SVT Sport.

Solberg kontrollerade sedan finalen och kunde ohotat köra i mål som segrare, hans tredje delseger för säsongen.

Oliver Solberg var totaltvåa ifjol i mästerskapets men är nu alltså mästare i huvudklassen Supercar.

– Förra året var jag rätt snabb men det var mycket misstag och grejer.  I år vann jag två tävlingar, sen var det struligt i mitten av säsongen. Så då tänkte jag att nu jäklar ska det gå, jag bestämde mig för att bara ha full fokus och ta viktiga poäng och inga risker och det gick.

Hyllas av toppkonkurrenten

Oliver Eriksson slutade tvåa i mästerskapet före fjolårssegraren Thomas Bryntesson och hyllar mästaren Solberg.

–  Han är jätteduktig, det har varit väldigt roligt att köra mot honom hela året och vi har haft tuffa fajter jag, han och Thomas hela året. Lite surt att det slutar som det gör, jag skulle gärna köra alla fem varv och försöka utmana honom på riktigt men vi var lite för heta i början och skulle om lite för fort, säger Oliver Eriksson till SVT Sport

Det var en stökig finalhelg på den nya banan på Tierp Arena med flera krascher och mängder av punkteringar. Flera förare var efter tävling kritiska till att banan ej håll måttet.

– Första året är det svårt att få banan att sätta sig ordenligt, det har varit lite håligt och gropigt.  Sen är det mycket som står på spel också och det är ingen som släpper i onödan. Så tyvärr vart det lite mycket krascher ock skador på bilarna men så är rallycross iibland, säger Oliver Eriksson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.