Antonio Lindbäck talar ut efter rattfyllan: ”Det jag har gjort är oförlåtligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 februari i år stoppades Antonio Lindbäck i stadsdelen Krylbo i Avesta med 1,82 promille alkohol i blodet. 36-åringen står nu åtalad för grovt rattfylleri. Nu talar speedwayföraren ut för första gången.

– Har man gjort en dum sak så ska man göra rätt för sig, säger han till SVT Sport.

Speedwayföraren Antonio Lindbäck har haft en framgångsrik idrottskarriär, och är just nu aktuell som en av deltagarna i Mästarnas Mästare. Men vid sidan av idrottskarriären har hans liv också kantats av problem med lagen.

Senast 2015 dömdes Lindbäck till fängelse för rattfylla, och nu står han alltså återigen åtalad för att ha kört med en stor mängd alkohol i kroppen. Rättegång väntar, men något rättegångsdatum är ännu inte satt.

– Det jag har gjort är oförlåtligt. Jag tänkte på allt möjligt när det hände. Klart jag tänker på vilket straff jag kommer att få, säger Antonio Lindbäck till SVT Sport.

”Tolvstegsprogram för beroende”

Efter att han åkte fast i februari tog Lindbäck beslutet att få behandling och har varit på ett behandlingshem i Filipstad. Han säger att han vill identifiera problemen och få insikt.

– Det är ett tolvstegsprogram för beroende. Jag försöker få struktur på livet. Jag vill förstå vad problemet är och få hjälp av andra människor. Det är en lång väg att gå för att få tillbaka människors tillit. Det kommer att bli en utmaning.

Han berättar att tiden på behandlingshemmet har varit som en nödvändig resa.

– Att framför allt lära mig att tycka om mig själv. Respektera mig själv. Att göra skillnad på mina idrottsliga prestationer och personen Antonio. Hur det än går på jobbet så ska personen Antonio vara värd att älska.

Oviss framtid

Efter rattfyllan bröt hans klubb Masarna kontrakten med Lindbäck. Men förhoppningen finns om att kunna återfå förtroendet.

– Tyvärr har jag inte tagit den hjälpen jag har behövt tidigare. Jag har satt mig själv i den situationen. Jag förtjänar kritiken. Jag får försöka jobba tillbaka tilliten till mina supportrar och de som tycker om mig. 

Vad är det som säger att du inte kommer att hamna i en sådan här situation igen?

– Skillnaden är att jag har varit på behandlingshem. Att jag har förstått mig på vad det är för fel på mig. Jag har förstått att jag har haft problem med alkoholen.

Omröstning hos Masarna

Hur Lindbäcks speedwayframtid ser ut är nu osäker, men dörren till Masarna är inte helt stängd. På måndagen håller klubben ett styrelsemöte där man ska rösta om Lindbäcks framtid.

– Antingen lägger man sig ner och dör eller så försöker man jobba sig tillbaka. Jag vill inte lägga mig ner och dö. Att en dag få gå rakryggad på stan och kanske någon dag i framtiden hjälpa andra med sådana här problem.

Se hela mötet med Antonio Lindbäck i spelaren ovan.

Antonio Lindbäcks meriter

3:a Grand Prix i Köpenhamn 2005

3:a Grand Prix Prag 2006

2:a Grand Prix Lettland 2006

3:a Grand Prix Ullevi 2009

1:a Grand Prix Terenzano 2012

3:a Grand Prix Cardiff 2012

1:a Grand Prix Cardiff 2016

SM-guld 2020 med Masarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.