Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Jonas Andersson blir världsmästare i båtracingens formel 1. Foto: EBU

Jonas Andersson tog VM-titeln i båtsportens formel 1

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Andersson vann den fjärde deltävlingen i båtracingens värstingklass F1 H2O i Olbia på Sardiniens nordöstkust och säkrade sin andra VM-titel i karriären.

49-åringen dominerade under helgen innan han tog sin 13:e VM-deltävlingsseger och säkrade mästerskapet efter fyra omgångar av fem där båtarna accelererar från 0 till 100 km i timmen på 1,7 sekunder. En F1-bil har 2,5 sekunder som jämförelse.

– Jag hade en kanonstart och kände direkt att jag hade en bättre ”set up” än i gårdagens sprintrace, det var ett tufft race men men ändå ganska lätt. Det var ett fantastiskt slut på helgen, säger Andersson som fick oväntade problem på slutet i det smutsiga vattnet, enligt NDP Publicity.

Varvade förare flyttade inte på sig

– Jag hade stora problem med varvade förare som inte flyttade på sig som de ska göra enligt regelverket, säger Andersson.

Andersson är full av tillförsikt och längtar efter den sista deltävlingen.

– Helt fantastiskt. Nu ska vi åka till Sharjah och och vinna den sista deltävlingen också, säger han på telefon från Sardinien till Nerikes Allehanda.

Det såg ut att bli svenskt även på andra plats men i den sista svängen gjorde Erik Stark ett misstag och hamnade i vattnet och slutade femma.

Resultat Sardiniens GP:

1) Jonas Andersson, Sverige, 40 varv

2) Peter Morin, Frankrike, + 4,95

3) Ferdinand Zandbergen, Nederländerna 7,47

4) Alberto Comparato, Italien, 9,81

5) Erik Stark, Sverige, 13,18

Totalt efter fyra av fem deltävlingar:

1) Jonas Andersson, 63 poäng (redan klar världsmästare)

2) Zandbergen, 39

3) Stark, 35

4) Morin, 33

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.