Bäddat för spännande race i Lettland

Uppdaterad
Publicerad

Tio poäng skiljer VM-ledande Mattias Ekström och tabelltvåan, regerande världsmästaren Petter Solberg, åt inför helgens VM-deltävling. En jämn mästerskapstabell som bäddar för spännande race. ”Petter tävlar på ett visst sätt och vill att det går till på ett visst sätt från start till mål. Det gör att vi är så lika och därför blir också kampen väldigt rolig,” säger Ekström till SVT Sport inför den tionde deltävlingen i Lettland.

Ekström övertog mästerskapsledningen i och med segern senast i Barcelona och kommer till Riga stärkt av en seger i DTM förra helgen. Att just han sitter i tätposition när tre tävlingar återstår är dock inget han lägger fokus på.

– Själv tycker jag inte att det har så stor betydelse vilken position man har, när man åker så vill ju alla vinna deltävlingen. Sen är det ju självklart så att den som leder har en annan image än den som är sist, men i slutändan så vill ju alla ha en pokal med sig hem och för att få den så lär man vara beredd att kämpa också, säger Mattias Ekström till SVT Sport.

Ny bana med sent jokervarv

Helgens tävling körs på Bikernieki, ny VM-bana för i år som ligger ca 15 minuter från centrala Riga. Banan mäter 1 295 meter: 780 meter asfalt och 515 meter grus.

– Vi kommer till en bana som ingen kan så jag förväntar mig att det kanske kommer vara lite större skillnad mellan förarna. Banan ser ut att ha mycket asfalt och det borde ju passa både mig och min bil, säger Ekström.

Jokervarvet ligger mot slutet på banan som även har tre hopp och just jokervarvets position kan bli tongivande för racet.

– Jag tycker att det är jättekul med nya banor överlag men sen när jokervarvet som här ligger lite senare så brukar ju starterna få en helt annan viktighet, dvs. kommer man ut först så får det ett större värde rent tidsmässigt.

– Ser man på Norge eller Portugal, så även om man är tvåa eller trea från start så förlorar man inte så mycket på totaltiden i ett heat, men här eller tex. på Hockenheim så blir starterna viktigare, förklarar VM-ledaren.

Hyllar Solberg och uppskattar kampen

Ifjol när Petter Solberg säkrade VM-titeln hade han till slut 25 poängs marginal ner till tvåan Timmy Hansen. I år är mästerskapet mycket jämnt och dom tre främsta förarna ligger inom 26 poäng med tre tävlingar kvar att köra.

Petter Solberg är historisk som första världsmästaren i rallycross, han är också ensam chaufför att vinna VM-guld i två grenar (rally 2003). Solberg skuggar just nu tätpositionen bara 10 poäng bakom Ekström som hyllar den norske världsmästaren som konkurrent.

– Petter är en tävlingsmänniska utav rang och har varit i många år. Han tävlar ju på det sättet som jag tävlar, det vill säga man tar i så mycket man orkar och gör precis allt man kan. Men han vill också vinna med någon form av heder och det är något jag har stor respekt för, säger Ekström, och lägger till att han märker att sporten har förändras genom åren.

– En del är nästan beredda att göra vad som helst för att vinna,  om man har någon heder kvar sen när man får pokalen har inte så stor betydelse.

– Men det tycker jag är unikt med Petter, han tävlar på ett visst sätt och vill att det går till på ett visst sätt från start till mål. Det gör att vi är så lika och därför blir också kampen väldigt rolig, säger Ekström.

VM-tabellen förarmästerskapet 9/12 deltävlingar

1. Mattias Ekström  204 poäng     

2. Petter Solberg 194 poäng

3. Johan Kristoffersson 178 poäng                  

4. Andreas Bakkerud 170 poäng  

5. Sébastien Loeb 154 poäng            

6. Timmy Hansen 143 poäng

Se hela VM-tabellen och alla tävlingsresultat här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.