Rallycrossföraren Mattias Ekström. Foto: Bildbyrån

Audi hoppar av från rallycross-VM 2019

Uppdaterad
Publicerad

Det tyska bilmärket fokuserar på Formula E och DTM nästa år.

I pressmeddelandet från Audis sportchef Dieter Gass stod det också klart att Audi inte vill satsa på rallycrossen när den blir elektrifierad i VM 2021.

Men Mattias Ekström stänger inte dörren helt för fortsatt satsning på rallycross-VM med sitt team EKS/Audi.

– Vi vill fortsätta köra rallycross så länge vi har chansen att vinna tävlingar. Har vi dom förutsättningarna så fortsätter vi. EKS kommer aldrig bli teamet som bara är med för att det är roligt. De närmaste månaderna blir avgörande, säger Mattias till SVT.

Gass klargjorde att Audi fortsätter att utveckla EKS-bilarna under de fem återstående tävlingarna i VM-programmet. I helgen fortsätter EKS jaga säsongens Det första seger när den franska deltävlingen körs i Loheac.

– Då det är 25 bilar till start blir lottningen väldigt viktig. Rent historiskt har det kanske inte gått så bra här men vem vet, kanske kommer en fullträff i helgen, fortsätter Mattias.

Kan påverka Ekströms framtid

Ekström medger att det ser tufft ut utan fabriksstöd 2019. Men påpekar att EKS var ett privatteam 2016 när Mattias blev individuell världsmästare och EKS tog hem teammästerskapet i VM.

– Ett par framgångar i slutet av säsongen kan förstås påverka Ekströms framtidsval. Det som också kan tala för en fortsättning är att jag inte tror utvecklingen hos fabriksteamen springer iväg nästa år. Jag är övertygad om att Mattias har mer att ge inom rallycrossen. Men det är en svår situation och inte alls bra för sporten, säger SVT-experten Jonas Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.