Foto: BILDBYRÅN

Björk tänker bli världsmästare

Publicerad

Målet är att vinna WTCC. Men i sitt huvud är Thed Björk redan världsmästare i racing. – Jag har redan den mentala bilden av hur jag höjer pokalen, säger han.

Efter ett tre månader långt uppehåll gör World Touring Car Championship (WTCC) en nystart i Fjärran östern: Kina, Japan, Macau och Qatar återstår på programmet. Thed Björk ligger tvåa i sammandraget, bara tolv poäng efter ledaren Tiago Monteiro.

Thed Björk tar emot i Cyan Racings nya anläggning i Mölndal. Entrén är fylld med pokaler och på övervåningen står racingbilar på rad, uppställda så de kan beskådas från gatan utanför.

Det här är navet för teamets och Björks arbete att erövra titeln. Cyan Racing inledde sin satsning på WTCC förra säsongen. Björk vann ett lopp i Kina och hamnade på tionde plats totalt. Inför den här säsongen höjdes målsättningen. Planen är att bli världsmästare. Och hoppet lever.

2017 har varit ett fantastiskt år för svensk motorsport. Johan Kristoffersson blev världsmästare i rallycross och Pontus Tidemand blev mästare i WRC2 i rally-VM. Skulle Thed Björk vinna VM-titeln i WTCC så blir han den förste svensken som gör det i banracing.

– Jag hoppas att känslan när jag vunnit mina STCC-titlar ska hjälpa mig i VM också. Att jag inte blir nervös utan kan fokusera och köra avslappnat, och plocka de poäng jag behöver för att vinna, säger Thed Björk till SVT Sport.

Den största utmaningen

– Det här är den största utmaningen jag haft i min racingkarriär, säger Björk till TT.

Fokus har skiftat under åren. Förr handlade det mycket om att ta sig fram, att ett kontrakt skulle leda till nästa utmaning. Drömmen var DTM, Le Mans och Formel 1.

Men när Christian Dahl, som driver Cyan Racing, erbjöd honom ett kontrakt som förare 2011 förändrades Björks fokus.

– Nu är jag i stället en del i teamet. Jag vill vara kvar och letar inte efter något annat. Jag tror det är därför det gått så bra mig.

Mental bild

Och den mentala bilden av hur säsongen kommer att sluta finns redan.

– Det enda jag ser i mitt inre är att försöka vinna. Jag vill leverera. Det kan svänga i mästerskapet till sista racet. Det kan avgöras i sista kurva, men det är jag som lyfter pokalen.

– Jag vill inte bara bli världsmästare. Jag vill försvara titeln nästa säsong också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer