Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calle Carlberg Foto: Privat

Calle Carlberg mästare – säkrat fabriksstyrning i Junior-EM ”Det är magiskt”

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga Calle Carlberg är mästare i ADAC Opel Electric Cup, rallymästerskapet som körs med elbilar.

– Det är helt underbart, jag har varit så nervös, säger Calle Carlberg till SVT Sport.

Calle Carlberg, från Lekeryd, slutade tvåa i säsongsavslutningen, årets åttonde deltävling. Storstilad avslutning och mästare med marginal.  

Förutom 150 000 kronor i segerpremie ger mästartiteln också en plats i Opels fabriksteam under junior-EM 2024. Ett enormt steg vidare i karriären internationellt. 

– Faktiskt vet jag inte hur jag hade fortsatt karriären om jag ej vunnit. Att få den här fabrikssitsen för Opel nästa år, det ät magiskt att få åka junior EM. Jag är överlycklig, berättar Carlberg.  

Carlberg har avslutat säsongen starkt och anlände till säsongsavslutningen med en 17 poängs ledning i mästerskapet före rivalen Max Reiter. Ett försprång som gjorde att Calle och kartläsaren Torbjörn Carlberg, tillika pappa till Calle, kunde sluta som sämst femma och ändå vinna titeln även om Reiter plockat full poäng.  

– Att ha farsan bredvid är helt magiskt, båda fällde en liten tår på vägen tillbaka från slutmål. Han gör ett perfekt jobb, när han sitter bredvid är han bara kartläsare men i mål är han pappa också. 

VM-debut 

Säsongsavslutningen i det eldrivna mästerskapet sammanstrålade med årets näst sista deltävling i Rally-VM. På så vis även VM-debut för den unga svensken som bland annat är svensk mästare både som junior och senior sedan tidigare. 

– Det är såklart en pojkdröm som går i uppfyllelse, det har varit så häftigt.  

SVT Sports expert Jonas Kruse imponeras över Carlbergs mästerskapsseger. 

– Han har tagit en egen väg för att ta sig ut internationellt. Det är modigt och gör det extra roligt att han lyckas. Han har jobbat hårt för att få ihop det ekonomiskt men har nu tagit ett jättekliv i karriären med sin seger som genererar EM-körning i ett fabriksteam, säger Jonas Kruse  

– Jag imponeras stort av hans mångsidighet att kunna bemästra de olika underlagen. Vi ska komma ihåg att detta är en enhetsklass. Totalt rättvist vilket gynnar den bästa föraren, säger Kruse. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.