Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Finalen mellan Dackarna och Smederna 2019. Foto: Bildbyrån.

Dackarna: ”Vi ska göra allt i vår makt för att stå överst”

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka är det dags för elitserien i speedway.
Vid tisdagens digitala upptaktsträff var det främst Smålandsklubbarna med Dackarna, Västervik och Vetlanda i spetsen som nämndes i favoritsnacket.
– Vi ska göra allt i vår makt för att stå överst, säger Peter Karlsson, Dackarnas lagledare, till SVT Sport.

Som den andra stora speedwayligan i Europa drar elitsserien igång nästa tisdag. Det blir Smålandsderby direkt när Vetlanda tar emot Dackarna. 

Det är också två klubbar som båda vill vara med och slåss om SM-guldet, när finalen körs i oktober. 

Dackarna fick också flest guldröster, tre av åtta, när ligaklubbarna hade sin upptakt en vecka före seriestarten. Noterbart är att de tre senaste årens svenska mästare Smederna har dragit sig ur ligan inför kommande säsong. 

Och kanske är det dags för det första guldjublet i Målilla sedan 2007. Dackarna har varit i tre finaler på fyra säsonger som slutat med tre SM-silver.

– Det där med silvermedaljerna vill man inte bli påmind om. Att få till en guldmedalj vore trevligt, säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson till SVT Sport.

Dudek och Janowski i truppen

Ett Dackarna som också häromdagen gick ut med att de behåller polska VM-stjärnorna Patryk Dudek och Maciej Janowski i truppen inför säsongsstarten.

– Det känns fantastiskt att vi nu står inför elitserien. Det här året liknar ju ingenting annat, så vi ska vara jättenöjda att vi om en vecka kickar igång serien, säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Karlsson håller sitt eget lag som favorit till SM-guldet. Men det är han inte ensam om i Småland. Både Vetlandas Mikael Wirebrand och Västerviks Morgan Andersson uttalar samma sak.

– Vi ska göra allt i vår makt för att stå överst. Sen vet vi att det är kompetent motstånd där ute, så det gäller att vara ödmjukt och göra sitt bästa, säger Peter Karlsson.

Världsmästaren klar för Vetlanda

Vetlanda som nyligen gjorde klart med ett nytt kontrakt för den regerande världsmästaren Bartosz Zmarzlik, som sista pusselbit i truppen.

– Vi kommer inte att kunna använda honom under den första delen av grundserien, men vi har en möjlighet att göra det i slutet. Alla klubbar kommer att titta på vad det finns för möjligheter att förstärka laget under senare delen av säsongen, och har alternativa lösningar. Det har Vetlanda också, och vi ska göra allt för ta tillbaka SM-guldet, säger Vetlandas Mikael Wirebrand som stod som mästare senast 2015.

– Mycket handlar om vilka ekonomiska möjligheter som finns. Vilka lag som blir starkast handlar väl om vilka förare som finns tillgängliga. Men vi har fått positiva vibbar om att de bästa kan vara tillgängliga under sista halvan av serien, säger Västerviks lagledare och sportchef Morgan Andersson.

I första läget av serien kommer främst de svenska förarna att få chansen. Det finns också möjlighet för klubbarna att plocka in förare med så kallade transferkort fram till omgång sex.

FAKTA

Visa

Premiäromgång 11 augusti: 

Lejonen – Masarna 

Vetlanda – Dackarna 

Inidanera – Rospiggarna 

Piraterna – Västervik 

Där tror klubbarna att SM-guldet hamnar: 

Masarna: Indianerna 

Piraterna: Västervik 

Rospiggarna: Dackarna

Indianerna: Indianerna 

Västervik: Västervik 

Vetlanda: Vetlanda 

Dackarna: Dackarna 

Lejonen: Dackarna 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer