Thierry Neuville (till höger) leder rally-VM inför Italiens deltävling, regerande världsmästaren Sebastien Ogier (till vänster). Foto: Red Bull Content Pool

Dramatisk dag i VM-rallyt när Ogier och Neuville föll bort

Uppdaterad
Publicerad

Det turkiska VM-rallyt blev oerhört dramatiskt på lördagen. Både VM-ledaren Thierry Neuville och VM-tvåan Sébastian Ogier hade stora problem och i stället leder estländaren Ott Tännak inför avslutningen.

Efter 13 av 17 specialsträckor leder Ott Tännak, Toyota, Turkiets händelserika VM-rally. Han är 13 sekunder före finländaren Jari-Matti Latvala, Toyota och Hayden Paddon, Nya Zealand, Huyndai över minuten efter.

Men det intressanta är att totalledaren i VM, belgaren Thierry Neuville, Huyndai och tvåan Sebastian Ogier, Ford är borta från toppstriden efter problem och avåkningar.

Neuville försvann redan på lördagens första sträcka då han knäckte ett fjäderben fram:

– Något är ”broken”, vi förstår ingenting eftersom vi inte kört på något, konstaterade han bedrövat.

Nödreparation räckte inte

I ställlet tog värste konkurrenten Ogier över ledningen i två sträckor. Men han fick problem med bakvagnen på sin Ford och fick ordna en nödreparation på transportsträckan. Den lyckades och han behöll ledningen.

– Jag trodde aldrig att vi skulle få ihop bilen, jag var så nära att ge upp och var helt tom på energi, sa Ogier. Trodde aldrig att det skulle hålla hela sträckan, alla bultar är knappast rätt spända.

Men på nästa sträcka gick det åt skogen för Ogier. Han kom snett i en vänsterkurva och hamnade i diket. Bilen gick inte sönder, men den gick inte att få upp.

– Ett av de dummaste misstagen jag gjort i hela mitt liv. Inte att jag hamnade i diket, utan att jag försökte backa mig fri och hamnade i löst grus.

Också Craig Breen (motorbrand) Mats Östberg (förstörd turbo) och Esapekka Lappi (krasch) försvann från tävlingen under dagen.

Skulle Tännak klara av att behålla ledningen före Latvala kommer det bli en riktigt intressant avslutning av VM med tre förare, Tännak, Ogier och Neuville, med möjlighet att vinna titeln.

SVT sänder sammandrag av Turkiets VM-rally söndag i Sportstudion i SVT1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.